Подведоха под съдебна отговорност 16-годишен, обвинен в убийство с особена жестокост, изнасилване и блудства, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Окръжната прокуратура в Търговище предаде на съд 16-годишния Ахмед Дж. от село Гагово, община Попово. Той е обвинен за извършване на четири престъпления, сред които изнасилване, представляващо особено тежък случай, блудство и убийство на възрастна жена с особена жестокост.

Същият е обвинен и за блудствени действия с 14-годишно момиче от селото, което страда от прогресивна мускулна дистрофия. На 18 април 2015 година 15-годишният (тогава) Ахмед Дж. срещнал на пътя между село Гагово и град Опака 74-годишна жена, която страдала от деменция и често напускала дома на сина си.

Жената обикновено тръгвала за село Гърчиново, където смятала, че живее. Подсъдимият първоначално подминал жената, но после я настигнал. От разговора с нея разбрал, че възрастната жена има здравословен проблем. За да се възползва от състоянието й, Ахмед я отклонил по страничен черен път, съборил я на земята, нанесъл й побой и я изнасилил.

Няколко часа по-късно 74-годишната жена починала от многобройните увреждания по цялото тяло. Смъртта й, според съдебномедицинската експертиза била бавна и мъчителна, Причинените от сексуалния насилник травми са квалифицирани като три средни телесни повреди.

Тялото на жената било открито два дни по-късно от случаен минувач, който сигнализирал полицията. На 20 ноември 2015 год. Ахмед Дж. нападнал трудно подвижно 14-годишно момиче на улицата в село Гагово. Съборил го на земята и извършил действия с цел да възбуди и удовлетвори полово желание без съвкупление чрез употреба на сила.

Подсъдимият Ахмед Дж. е с лека умствена изостаналост и разстройство на сексуалния нагон, но съдебнопсихиатричната експертиза е категорична, че той е разбирал свойството и значението на деянията си и е осъзнавал тяхната незаконност.

Предстои делото срещу 16-годишния Ахмед Дж. да бъде насрочено за разглеждане в Търговищкия окръжен съд. До началото на съдебния процес той остава в ареста, където е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“, определена от окръжния съд в града.