Окръжна прокуратура - Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 61-годишен шофьор на цистерна, движил се с превишена скорост и причинил пътно-транспортно произшествие с един загинал човек.

Обвинението срещу Йордан Й. е за това, че на 11 юли 2015 г., на главен път Русе-Велико Търново, в района на землището на Бяла, при управление на товарен автомобил "Мерцедес Актрос", нарушил правилата за движение по пътищата - като водач на пътно превозно средство категория "С", не изпълнил задължението си да не превишава скоростта - 50 км./ч., като управлявал с 80,5 км./ч. и по непредпазливост причинил смъртта на 76-годишния Петър П.

Обвиняемият работел като шофьор и на 11 юли 2015 г. управлявал цистерната натоварена с 10 000 литра сурово краве мляко. В района на Бяла, се движил с над разрешената скорост за този участък. Когато достигнал км. 53+700, на 40-50 метра пред управлявания от него товарен автомобил, от отбивка вдясно се включил в движението л.а. "Фолксваген Джета", управляван от пострадалия Петър П.

В момента, в който лекият автомобил навлязъл в дясната лента на пътното платно, обвиняемият възприел опасност за движението и рязко задействал спирачната система. Въпреки това застигнал лекия автомобил, в резултат на което възникнал удар между задната част на л.а. "Фолксваген Джета" и предната част на т.а. "Мерцедес 2543Л Актрос". В резултат на пътно-транспортно произшествие водачът на лекия автомобил - Петър П. починал на място. Обвиняемият веднага сигнализирал на тел. 112.

Предстои насрочване на дата за разглеждане от съда.