Съдят мъж, който не е съхранявал правилно личното си оръжие. Районната прокуратура във Варна предаде на съд мъж, който не е осигурил необходимите мерки за съхраняване на личното му оръжие, съобщиха от прокуратурата.

Ако бъде признат за виновен от Варненския районен съд, мъжът може да получи наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години или глоба от 500 до 3000 лева.

Оръжието на 53-годишният Асен К. от Самоков е откраднато, защото не е взел необходимите мерки за сигурност, предвидени в правилници, наредби или инструкции. Това е престъпление според Наказателния кодекс, мотивират се от съда.

На 21 срещу 22 август 2015 г. подсъдимият гостувал в хотел "Журналист" край Варна, който бил стопанисван от негов приятел. Асен К. притежавал пистолет "Глог" и 15 боеприпаса за него с разрешение на МВР. Нощно време мъжът оставял оръжието си в незакрепена към пода или стената каса в счетоводството на хотела.

На същата дата през нощта била извършена кражба на касата в помещението на счетоводството, където съхранявал пистолета си подсъдимият. Оръжието не е открито и до момента.

С действията си Асен К. нарушил два текста от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия.