Две съдебни дела на Сдружение "Защита здравето и живота на населението и околната среда" са насрочени за днес.

Първото е срещу Министерство на околната среда и водите (МОСВ), а второто - срещу Столичния общински съвет (СОС).

От 9:00 часа в зала № 3 на Върховния административен съд (ВАС), ще се разгледа жалбата срещу неправомерно решение на Министъра на околната среда и водите.

Нескопосаното министерско решение беше изфабрикувано постфактум, непосредствено след като суходолското сдружение разобличи по съдебен път Министерски съвет, че не е взимал никакво решение за отваряне на незаконното сметище край квартал Суходол, заявяват от сдружението.

Неслучайно решението на Чакъров беше публично обявено непосредствено след
изобличаването на МС през януари 2008 г., но се оказа подписано на 15.11.2007 г. Интересен е фактът, че Джевдет Чакъров въобще не е бил в страната на посочената дата, както и че 15.11.2007 г. беше датата, на която Министерски съвет взел някакво решение за незаконното сметище, заявяват още от "Защита здравето и живота на населението и околната среда".

От 13:30 часа на открито заседание, състав на Административно отделение на Софийски градски съд (СГС) ще разгледа жалба срещу решение на Столичния общински съвет (СОС).

Софийски градски съд не веднъж е позволявал протакването на съдебните дела на
екологичното сдружение, което беше причина през март 2008 г. да се сезира Правната комисия към Европейския парламент, смятат от сдружението.