Изправят пред съда муле на телефонни измамници.

Спрямо 50-годишния В.А. е повдигнато обвинение, че в периода между 14 юли и 21 юли 2017 г. в условията на продължавано престъпление и с помощта на съучастник е извършил три измами.

Обвиняемият участвал в схемата за телефонни измами заедно с неустановено лице, което го насочвало към адреси, откъдето да приема "пратки". Непознатият се обаждал на стационарните телефони на различни лица, а обвиняемият В.А. отивал до посочено място, за да вземе оставените пари и златни накити, като през повечето време с него била и 15-годишната му дъщеря. На пострадалите непознатият мъж обяснявал, че участват в полицейска операция за залавяне на телефонни измамници.

На 14 юли 2017 г. под предлог, че е полицейски служител, подсъдимият отнел от възрастна жена от Ямбол 2 100 лева. По същата схема на 18 юли в град Гълъбово обвиняемият измамил с 5 000 лева и възрастен мъж.

Няколко дни по-късно жертва на телефонна измама станала и жена от Стара Загора, която загубила 5 810 лева. Тогава непознатият мъж отново се представил за "комисар от полицията". Попитал я дали й се били обаждали телефонни измамници. Тя му отговорила, че преди няколко месеца й звънели, но не се "хванала на въдицата". Мъжът я заблудил, като казал, че са задържали трима сирийски нелегални бежанци, в тях намерили тефтерче с телефонни номера и те щели да й се обадят, за да искат пари. Жената трябвало да приготви 20 000 лева, а ако откажела, щели да дойдат четирима мъже с голи глави, за да ги вземат. Непознатият предупредил жената с думите: "Приготви парите, защото идвам с уред, с който ще открия всичко, каквото имаш в апартамента. Ще те пречукам, ще те изкормя". Пострадалата хвърлила през терасата найлонова чанта, в която била сложила пари и златни накити.

На 21 юли 2017 г. обвиняемият В.А. бил задържан при полицейска проверка край Русе. Щетите в общ размер на 12 910 лева не са възстановени.

Предстои Районен съд-Стара Загора да насрочи заседание по делото.

За подобно престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до 8 години.