Окръжната прокуратура в Добрич е предала на съд служител от община Генерал Тошево, който поискал и получил подкуп, за да не изпълни служебните си задължения. Той не е издал констативен протокол за незаконен строеж на гараж, съобщиха от държавното обвинение

61-годишният общински служител с инициали Г. К. е взел подкуп от немски гражданин. Общинарят ще бъде съден за престъпление по член 301, ал.1 от НК. Ако бъде признат за виновен Г.К. може да получи наказание до шест години затвор и глоба до 5 000 лева. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Окръжия съд в Добрич.

От дълги години 61-годишният мъжработел като главен експерт в община Генерал Тошево. Част от неговите задължения било да организира безпристрастно и обективно проучване на сигнали и жалби на граждани, свързани с проблеми от устройствен характер, и сигнали за незаконно строителство. В началото на март 2022 г. Той получил, че немския гражданин, живеещ в село в на територията на община Генерал Тошево, строи без надлежните разрешителни гараж в двора на имота си. На 21 март 2022 година се заел с изясняване на фактите и посетил дома на чужденеца. Видял, че там наистина се извършват строителни работи, за които не са издадени никакви документи. В разговор със собственика на имота общинският служител разбрал, че мъжът е готов да поправи това и да предприеме действия за узаконяване на постройката.

Задържаха общинар за приет подкуп в Ардино

Задържаха общинар за приет подкуп в Ардино

Лицето е поискало и получило 300 лева, за да извърши действия по служба

Общинарят се възползвал от факта, че немският гражданин не познава българското законодателство, симулирал изпълнение на дейности по измерване и изчисление на своеобразна такса за извършване на услуга и поискал сумата от 4 000 лева, уж за узаконяването на гаража, а е немецът бил убеден, че плаща регламентирана такса.