Служители от Областния отдел "Автомобилна администрация" в Хасково отиват на съд.

Окръжна прокуратура-Хасково внесе в съда обвинителен акт спрямо служители на "Автомобилна администрация" за това, че като длъжностни лица поискали и получили подкуп, за да не извършат действия по служба.

Спрямо К.В. (53 г.) прокуратурата в Хасково е повдигнала обвинение за това, че като длъжностно лице е превишил правата си, получавайки лична облага за действия, които нямал право да извършва.

Обвиняемият Д. Х. е предаден на съд за това, че в периода от 16 октомври 2015 г. до 18 ноември 2015 г. на автомагистрала "Марица", в района на гр. Свиленград, в качеството си на длъжностно лице - "инспектор" е поискал и приел подкуп в размер на 80 евро. Обвиняемият е приел лична облага, за да не извърши действия по служба - в случая - да не констатира нарушения и да не състави акт за установяването им. Други двама подсъдими - В. В. и Д. М. също са обвинени за получаване на подкуп на 18 ноември 2015 г.

На 24 юли 2015 г. Г.В. спрял за проверка товарна композиция с турска регистрация. Качил се на стъпалата на кабината на влекача и направил разпечатка от дигиталния тахограф и заявил на турски език: "Проблем, комшо, имаш голяма пауза". Установено било действително нарушение при отчитането на тахографския апарат. Обвиняемият поискал международния паспорт на водача, който сложил в него банкнота от 20 евро. Обвиняемият останал недоволен, поради което водачът я сменил с 50 евро, след което получил протокол за извършена проверка, според която не е констатирано нарушение. 

Обвиняемият К. В. също е обвинен за приемане на подкуп. На 18 ноември 2015 г., на автомагистрала "Марица", в района на гр. Свиленград, той приел 20 евро, за да издаде протокол за извършена проверка, без превозното средство да е било в нарушение.

По делото са били назначени множество експертизи и са разпитани свидетели, сред които и защитен свидетел. Иззети са парични суми от обвиняемите.

При извършването на оглед на местопроизшествието, в близост до паркиран служебен микробус на автомагистрала "Марица", органите на реда откриват кашон, в който е намерена кутия от цигари, съдържаща част от взетите пари - банкноти от по 20 евро.

Предстои Окръжен съд-Хасково да насрочи съдебно заседание по внесения обвинителен акт.