Пет до седем на сто от обещаното десетпроцентно увеличение на заплатите си са получили медицинските сестри в бюджетната сфера.

Това съобщи председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова, цитирана от zdrave.net.

Средствата бяха обещани на сестринското съсловие по време на протестите на лекарите и сестрите през февруари.

В детски ясли са преведени 7%, от тях обаче едва пет на сто са стигнали до „целта", останалите „спрели" при директора.

В София и Стара Загора общините също са преценили, че 5% от обещаните десет са достатъчни, при това парите са преведени едва сега, преди местния вот.

„В Стара Загора и в София им ги дадоха сега, преди изборите - 5% им дадоха, ние им казахме да не си подписват договорите. И им ги дадоха преди изборите. Просто навсякъде общината задържаше тези пари, за да си ги върти", заяви проф. Маркова.

Ангажиментът не е изпълнен и не е еднакъв, стана ясно от думите й.

„В психиатрията в Церова Кория, Търново, една сестра с 30 години стаж, със специализация в Швейцария по проект, получаваше 192 лв. Тя сигурно е получила 10%. Какво са те? 19 лв. Това е подигравка", коментира шефът на БАПЗГ.

Остър недостиг на мицински сестри се усеща в големите софийски болници, съобщи зам.-председателят на асоциацията Милка Василева.

В сливенската болница само за месец са напуснали четири сестри.

Бургаската окръжната болница страда от конкуренция - открита е частна болница, която привлича сестрите.

В Севлиево случаят е още по-драстичен: частната болница работи със сестрите от държавната, които са на половин работен ден и на двете места.