Специализираната полицейска операция за неутрализиране на организирана престъпна група е проведена от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на територията на Враца и Вършец.

Действията са осъществени под наблюдението на Специализираната прокуратура. В хода им за срок до 24 часа са задържани 29-годишния Ц.П., 27-годишния М.П. и 23-годишния В.К., набирали и склонявали българки към предоставяне на сексуални услуги срещу заплащане в страни от ЕС - Австрия и Германия.

При претърсвания и изземвания в жилища, обитавани от участниците в групата, и в автомобилите им са иззети тефтери със записки, парични преводи, самолетни билети, мобилни телефони и СИМ карти, компютърни конфигурации, както и наркотични вещества.

По досъдебното производство, в качеството на свидетели, пред съдия са разпитани жертви на трафика с цел сексуална експлоатация.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на тримата участници в организираната престъпна група, участниците са задържани на 17 ноември 2017 г. Събраните доказателства сочат, че групата е набирала и склонявала българки да проституират в страни от ЕС от януари 2016 г., като им е било обещавано да получават по 200 лева на сеанс.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура от 21 ноември на ръководителя на групата Ц.П. е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 23 ноември 2017 г., за него в Специализирания наказателен съд е внесено искане за налагане на мярка за неотклонение "Задържане под стража".

На двамата участници в групата е наложена "Парична гаранция" от по 5000 лева по семейни причини и защото не са осъждани.