Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски замина на официално посещение в Република Куба, което ще продължи до 18 април.

По време на визитата си министър Радослав Гайдарски ще се срещне с министъра на общественото здраве на Куба д-р Хосе Р. Балагер Кабрера.

Двамата министри ще подпишат Меморандум за задълбочаване и развитие на сътрудничеството в областта на здравеопазването между Министерството на здравеопазването на Република България и Министерството на общественото здраве на Република Куба.

С меморандума се предвижда установяване на сътрудничество между „Бул Био - Национален център за заразни и паразитни болести" ЕООД от българска страна и Института за тропически болести „Педро Кюри" и Центъра за производство на ваксини - Институт „Финлай" от кубинска страна.

Българските и кубински институти ще обменят опит в научно-изследователско, производствено и търговско сътрудничество в областта на бактериалните и вирусни ваксини, бактериалните имуностимулатори, алергенните препарати, моноклоналните антитела и други биопродукти.