За по критично мислене у потребителите, призовават от Европейския потребителски център (ЕПЦ) в България. Нужен е преценяващ поглед към онлайн реклами, защото иначе на потребителите се налага да плащат за нежелани стоки или абонаменти, обясняват още от организацията. 

Това е и причината мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net да даде съвети как да се идентифицират и избягват абонаментните капани.

Белег за такива абонаментни услуги са безплатни пробни пакети или евтини оферти, които се срещат в социалните мрежи.

Примамливите реклами увличат потребителите в импулсивни и необмислени, дори нежелани покупки.

От ЕПЦ обясняват, че ако потребителят е обвързан с оферта, за която не е дал изричното си съгласие, сделката може да се счита за подвеждаща и невалидна.

От организацията изтъкват, че е особено важно да се идентифицира капанът. Познаването на правата на потребителите е ключовият момент в противопоставянето на всяка нежелана сделка.

ЕПЦ се позовават на проучване, проведено в 6 европейски държави - Швеция, Норвегия, Финландия, Нидерландия, Белгия и Австрия. Резултатите от изследването показват, че хората имат ограничени познания за правата си, що се отнася до нежелана поръчка или абонаментен капан.

Потребителите не са наясно, че имат право на отказ, както и възможност да поискат от банката да им върне взетата сума от кредитната карта.

Същото проучване сочи, че средната сума на абонаментен капан, в който са попадали потребителите от шестте държави за последните 3 години, е била 116 евро.

ECC-Net представя кратко видео с информация за характеристиките на капаните, в които може да попадне човек. Видеото цели да информира потребителите и да ги направи по-способни да идентифицират онлайн капани, за да ги избягват.

"С това видео и нашите съвети се надяваме да дадем възможност на потребителите да реагират адекватно, ако бъдат притиснати да направят покупка, както и да могат да избягват съмнителните предложения", коментира Игнат Арсенов, директор на ЕПЦ България.

От ЕПЦ съветват потребителите да са бдителни и преди да въведете име, имейл или адрес в даден сайт, да проверят дали ще бъдат обвързани с покупка или абонамент. Задължително е на сайта да бъде ясно посочено, когато се поръчва стока или услуга дали след това се сключва задължителен абонамент.

Центърът информира, че не се изисква да се плаща или да се връща пакет, който потребителят не е поръчвал. Освен това е в задълженията на продавача да докаже, че някой се е съгласил да направите дадена покупка или поръчка.

Сред съветите на ЕПЦ е и продавачът изтегли пари от платежна карта без Ваше съгласие, то може да подадете жалба до банката си и да поискате да Ви се възстановят.