Екип от учени под ръководството на проф. Колин МакГъкин и д-р Нико Фораз от компанията Cryo-Save са създали чернодробна тъкан от стволови клетки, извлечени от кръвта на пъпната връв.

Това стана ясно по време на презентация в София, съобщи zdrave.net.

Проф. Колин МакГъкин уточни, че откритието няма за цел да замени чернодробната трансплантация. Създадената тъкан ще се използва главно при деца, които са поели свръхдоза от някакви лекарства.

„Смятаме, че чрез поставянето на тази тъкан в черния дроб ще можем да възстановяваме функциите на неговите ензими", каза ученият.

Той обясни, че чернодробната тъкан се създава в рамките на няколко дни с помощта на специален биореактор, като нейните размери са колкото монета от 1 лв.

Според проф. Колин МакГъкин стволови клетки, извлечени от кръвта на пъпната връв могат да се използват най-вече при болести, свързани с недостиг на кислород при раждането, исхемничните мозъчни заболявания и церебрална парализа.

Той заяви, че в тази насока екипът му вече има значителни успехи, постигнати в рамките на съвместни изследвания на няколко европейски университети. Екипът му работи и за изработването на стволови клетки, които произвеждат инсулин, подобно на панкераса. Изследвания в тази насока вече са правени от учени в САЩ.

Не става въпрос обаче за пълно лечение на диабет от първи тип, а за редуциране на ефектите, за потискане на болестта.
"Вярвам, че в бъдеще ще успеем да ги използваме по-успешно", добави проф. МакГъкин.