Предстои създаването на нова структура към министерството на здравеопазването - център "Фонд за трансплантация".

Това съобщи директорът на фонда Веселин Иванов, който представи правилника, по който ще работи фондът.

Центърът ще бъде второстепенен разпоредител, който ще разполага с финансови средства за административна издръжка.
Средствата ще се предоставят от министерството на здравеопазването и от държавата, съобщи БНР.

Фондът ще осъществява организационно и финансово подпомагане на български граждани за извършване на трансплантации на органи и стволови клетки в чужбина, когато те не могат да бъдат извършени своевременно у нас.

Фондът ще организира и осъществява дейности за набиране на финансови средства. Той ще създава и поддържа регистри на пациентите, които се нуждаят от трансплантация, както и регистри на лечебните заведения, където са извършени трансплантациите.

Списъкът на пациентите, нуждаещи се от трансплантации, ще бъде актуализиран и ще се поддържа и допълва ежедневно. Това обяви от своя страна д-р Теодора Джалева, която е новият директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Приходите на фонда ще се формират от субсидии от държавния бюджет, чрез МЗ, от дарения и помощи, както и от други приходи, предвидени от нормативен акт, съобщи Иванов. Първоначално фондът ще разполага с финансов ресурс от 5 милиона лева.

Веселин Иванов сподели, че преди осем месеца му е извършена трансплантация, след която отново води нормален живот. Той обеща, че ще работи за това трансплантацията в България да стане рутинна дейност.