Дискусията, организирана от СДС и посветена на изключително тежките проблеми в сферата на здравеопазването, показа по категоричен начин, че вотът на недоверие, който искаме към правителството за най-чувствителните теми в неговата дейност, е съвършено оправдан и абсолютно навременен.

Това заяви председателят на СДС Петър Стоянов след края на дискусията "Има ли изход от кризата в българското здравеопазване?", организирана от партията.

Той допълни, че когато всички участници в дискусията заявяват, че българското здравеопазване се намира в тежка криза, на опозицията не й остава нищо друго, освен да използва единствения възможен политически инструмент за разрешаване на тази криза - вот на недоверие на българското правителство.

Не искаме вота на недоверие да бъде възприеман като елементарна парламентарна процедура, в която опозицията се заяжда на дребно, а правителството чрез гилотината на своето парламентарно мнозинство отрязва всякаква възможност за сериозен дебат, бе категоричен синият лидер.
Стоянов подчерта, че целта на дискусията е била да се усети, че зад искания от СДС вот на недоверие, има истинска обществена енергия и потребност от радикална реформа в здравеопазването

По време на дебата са се чули мнения, че на тройната коалиция й липсва политическа воля за справяне с кризата в здравната сфера.
Нещо повече, подчерта Стоянов, политическа воля е необходима на онзи, който преди това има политическа визия и знае какво иска да прави, бе категоричен синият лидер.

Синият лидер обясни, че от началото на 2007г. НЗОК е ограничила достъпа на пациенти до специализирана медицинска помощ и изследвания, а БСП, която доминира в управлението, не е спазила предизборните си обещания за процента, който ще се отделя от БВП за здравеопазване.

Той припомни, че през тези две години опозицията е давала различни предложения като изслушване на премиера и обсъждания, но е срещала единствено високомерието и арогантността на тройната коалиция, базираща се само на аритметиката, но не и на политиката.

След две години нямаме никакъв друг избор освен да се подготвим сериозно за вот на недоверие, да се потърсят още лостове на обществена подкрепа, за да можем да превърнем този вот в истински дебат за очевидното несправяне и некадърност на правителството в областта на здравеопазването и да се опитаме да го спечелим, бе категоричен Петър Стоянов.

Той подчерта, че със смяната на  министъра на здравеопазването няма да се решат проблемите в тази сфера.
Виновен е целият кабинет и тройната коалиция и при тази сгрешена концепция и липса на политическа воля реформите в здравеопазването не могат да се проведат, а хаосът и кризата ще продължат да се задълбочават, допълни той.

Припомняме, утре в София Българският лекарски съюз организира Националната конференция с международно участие „Криза в здравеопазването и човешките ресурси".

По покана на съюза в конференцията ще вземе участие д-р Клод Ветцел - президент на Федерацията на европейските лекари на държавна практика.
Той подкрепя също така и организирания на 15 февруари протест на лекарите и сам ще участва в него, съобщават от Лекарския съюз.