Седем души са задържани при мащабна специализирана акция в Бургаска област.

При операцията са проверени редица адреси, обитавани от криминално проявените. Иззети са различни вещи, сред които: домакински електроуреди, инструменти, машини, медни кабели и проводници и др.

Установява се съпричастността на задържаните към извършени в последните дни кражби от частни домове и офиси в Бургаско.

Двама от задържаните вече са с повдигнати обвинения и мярка "задържане за срок до 72 часа". Единият е приведен в бургаския затвор с мярка задържане.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения спрямо трима от мъжете.

Сред задържаните е и 31-годишна криминално проявена жена, осъществила множество кражби с цел набавяне на финансови средства за закупуване на наркотици. Тя е и съизвършител на кражбата на осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и антични глинени предмети, изложени в базата на Националната художествена академия в Ахтопол - т.нар. "Гръцко училище", осъществена заедно с 33-годишен бургазлия на 10 юни тази година.

Двамата бургазлии проникнали в музейното здание през незатворен прозорец на приземното помещение и откраднали ценни монети и глинени предмети, които смятали да пласират с цел набавяне на пари за закупуване на наркотици. Въпреки отказа на двамата извършители да съдействат на полицейските служители, много от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица. Сред откритите ценности са: бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити / гривна, обеци и копчета/. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета / тетрадрахма на Месембрия - II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики.

При операцията е било задържано и "муле" - 19-годишен младеж, осъществил телефонна измама спрямо 60-годишна жена от бургаския комплекс "Изгрев" за 7 500 лв. и 20 грама златни накити. Измамата е осъществена по класическата схема "оказване на съдействие на полицейски служители за задържане на телефонни измамници". Мъжът е с повдигнато обвинение и е задържан за 72 часа.