Шуменската окръжна прокуратура повдигна обвинения за престъпления по служба срещу началника на следствения арест в Шумен Христо Гичев.

Това съобщи зам.-окръжният прокурор Димитър Димов, цитиран от topnovini.bg.

Гичев е задържан с прокурорско постановление за 72 часа и вече е отведен в шуменския арест.

Разследването продължава и е възможно да бъдат привлечени и други обвиняеми, обясни Димов. По думите му са извършвани шокиращи нарушения на вътрешния ред на следствения арест.

"Те се свеждат най-вече до преките задължения на Гичев като началник на ареста, по отношение на разпределението на времето, на провеждането на телефонни разговори с близки и познати, по приемането на лекарства и редица още", обясни Димов. Извършените нарушения били свързани със значителна част от задържаните лица, между които и с тези по делото "Килърите".

На част от арестантите било осигурено провеждането на нерегламентирани телефонни разговори, като някои се обаждали от служебния телефон на Гичев.

От записите на охранителните камери в ареста пък станало ясно, че на определени арестанти килиите били оставяни отворени през по-голямата част от денонощието. Освен това има данни, че по разпореждане на Гичев на някои от задържаните не им се давали предписаните лекарства, вследствие на което здравословното им състояние се влошавало.

Припомняме, Христо Гичев бе арестуван вчера, като бяха открити 44 пликчета с по 11 таблетки с неизяснено съдържание, които шефът на ареста доброволно предал. Част от тези лекарства трябвало да бъдат дадени на Сумиста.

Припомняме, Петър Стоянов-Сумиста е обвинен в съпричастност към убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Стоянов бе арестуван и през месец юли при проведената полицейска операция „Килърите". По-късно бе освободен от Софийски апелативен съд с „подписка".

Здравословното състояние на Сумиста е обект на множество коментари по време на съдебни заседания. На едно от тях защитата на Стоянов подчерта, че само за 12 дни Стоянов е викал 28 пъти Спешна помощ в Следствения арест в Шумен. По този повод представителят на Апелативна прокуратура уточни, че всеки път лекарите не са намирали основание да отведат бившия спортист в болницата.

Лекарствата ще бъдат подложени на експертиза, за да се установи какви са. Към момента обаче има данни, че таблетките способствали за промяна на кръвното налягане.

При обиските в жилището на Гичев са намерени 130 патрона с различен калибър, като за личния си пистолет той имал право да съхранява 50 патрона.

Наред с това Гичев доброволно предал и документи за придобит в последните дни автомобил "Опел Корса" на името на дъщерята му. "Към настоящия момент има събрани доказателства, че за този автомобил има основание да бъде считан като имотна облага за Гичев и за дъщеря му, в отговор на извършени от него нарушения по служба", обясни Димитър Димов.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев потвърди, че Гичев е задържан, защото е разрешавал на някои задържани да комуникират с близките си.

По-късно адвокат Емил Василев коментира, че е изключително озадачен от задържането на Христо Гичев. Припомняме, Емил Василев посети следствения арест, за да се срещне лично със Сумиста. На 12 ноември от РЗС представиха писмо, написано лично от Петър Стоянов - Сумиста в присъствието на Емил Василев, в което се казва, че Сумиста и Цветан Цветанов са се срещнали в Гранд хотел Варна в деня преди покушението срещу Юри Галев.

Емил Василев посочи, че точно преди срещата си с Петър Стоянов - Сумиста в следствения арест в Шумен, е бил претърсен лично от Христо Гичев. Той накарал адвоката да съблече сакото и ризата си, за да провери дали няма монтирано подслушвателно или записващо устройство в дрехите си.

"Христо Дичев е полицай до мозъка на костите си", коментира Емил Василев и допълни, че след посещението си при Сумиста, той е говорил известно време и с Дичев. Оказало се, че двамата са служили заедно в казармата. „След като ме съблякоха предишния път, очаквам при следващото посещение при Сумиста да бъда арестуван", коментира с усмивка Емил Василев.

Като недопустима вътрешният министър Цветан Цветанов определи връзката между Пешо Сумиста и директора на следствения арест.

„Аз се надявам винаги, че шефът на следствения арест не е куриер и не е посредник и не е част от тези, които са задържани с постоянна мярка", посочи още той и допълни: „Това трябва да бъде държавният орган, който гарантира спокойствието, сигурността и недопускането на подобни действия, които бяха констатирани."

Данните, с които досега разполагат разследващите показват, че има топла връзка между шефа на ареста и сумиста. През лятото, когато е арестуван Петър Стоянов, на път от Варна към София, шефът на затворите Петър Василев минал през Шумен, за да се информира за състоянието на бившия спортист.

Попитан в каква връзка Василев е ходил до Шумен, министърът отговори: „Ей така, между другото" и допълни: „Попитайте Петър Василев дали е минавал да се интересува за Петър Сумиста, дали може да бъде преместен на друго място, да не е в шуменския арест".

По думи на министъра, шефът на следствения арест подпомагал Сумиста да инсценира влошено здравословно състояние. Между първата и втората мярка на Петър Стоянов са постъпили 28 сигнала за негово влошено здравословно състояние.

На моменти се чудим къде са държавните органи, къде е интересът на държавата и защо подобни служители с такъв ранг имат подобни отношения с такива лица и то избирателно, заяви още Цветан Цветанов.