Поне 300 медици, сред които много лекари се събраха на протест пред централния офис на Здравната каса в столицата. Сред протестиращите беше и шефът на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Някои от лекарите бяха дошли и с линейки. Много бяха общопрактикуващите лекари. Сградата на касата беше обградена от кордон полицаи.

Решение на надзора на НЗОК подправено и подменено
Още...

Протестиращите разположиха на стълбището на отсрещната сграда десетки плакати със свои искания, грижливо ламинирани. „Доктор Цеков (шефът на НЗОК, б.р.) е опасен за вашето здраве" - пише на огромен плакат, поставен на предното стъкло на една от паркиралите коли пред НЗОК.

„Потребителските такси - задължение на държавата", „Не на таксите за специализация", „Спасете социалното и държавното здравеопазване", „НЗОК е монополист. Да разбием монопола" - пише на други плакати.

Шефът на лекарския съюз Цветан Райчинов подчерта, че лекарите нямат доверие на шефа на касата Пламен Цеков и протестиращите скандираха „Оставка!", „Оставка!". Райчинов съобщи, че е получено писмо от синдиката на българските полицаи и им изказа благодарност: „Благодаря на полицията, че сме заедно в справедливите искания", като новината беше посрещната с аплодисменти.

Райчинов изсипа много упреци по адрес на шефа на касата и особено за методиката. 30 000 лекари в България излиза, че са малоумни и не я разбират, а само той - Пламен Цеков, е гениалният, подчерта Райчинов. „Нека му кажем, че той не е богоизбраният", настоя още шефът на БЛС. По думите му шефът на касата е подвел Надзорния съвет, убеждавайки го, че методиката била добра.

Припомняме, поводът за протестите са наложените регулативни методики от НЗОК, които според БЛС са довели до невъзможност на лечебните заведения да лекуват българските граждани. Болници от редица градове в страната предупредиха, че заради лимитите от Касата ще бъдат принудени да отказват прием на пациенти и дори да спрат дейност.

Секретарят на БЛС Димитър Ленков изтъкна, че българите са най-болните граждани на Европа, освен че са най-бедните и при това състояние всеки един трус в системата на здравеопазването ще доведе до сриване на системата.
Той добави, че има опасност на българите да им бъде отнето правото по конституция на достъп до лечение. Ние се борим за правото да лекуваме спокойно и за достъпа на пациентите до лечение, изтъкна още Ленков. Той съобщи, че протестиращите са получили подкрепа и от ветеринарните лекари и фармацевтите.

Някои от протестиращите издигнаха голям плакат, призоваващ към принципа „Парите да следват пациента" и отхвърлящ методиката на НЗОК.

Д-р Галина Йочева от дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари заяви пред News.bg, че здравната реформа в момента е геноцид и за лекари, и за пациенти. Не може да се убиват хора, подчерта тя и се оплака, че 13 години нищо не е направено по исканията на джипитата. 13 години ние се чувстваме като крепостни селяни. Проблемът с 24-часовото разположение не можа да бъде решен, посочи тя.

Йочева алармира още, че заради решенията на здравната министърка има опасност 300-400 джипита да напуснат и практиките си, и страната.
Тя подчерта, че неотложната и спешната помощ трябва да е задължение на държавата. Навсякъде това се организира от държавата, а не от джипита, добави тя.