Бившият шеф на пресслужбата на ДАНС и бивш главен редактор на „Галерия" Зоя Димитрова не се яви на съдебното заседание по делото срещу нея за разгласяване на класифицирана информация.
Димитрова не дойде, тъй като е болна и това стана причина СГС да отложи заседанието за 31 януари следващата година.

Адвокатът й, бившият вътрешен министър Виктор Михайлов, представи пред съда документи - експертиза и болничен лист, с които заяви пред съдебния състав, че Димитрова не е в добро здравословно състояние.

В съдебна зала дойдоха настоящият главен редактор на в. "Галерия" Кристина Патрашкова и заместникът й Явор Дачков. На предишното съдебно заседание двамата бяха заплашени, че ще бъдат доведени принудително заради неявяването им като свидетели. Тогава съдебният състав им наложи глоба от по 500 лв.

Днес журналистът Явор Дачков каза на съда, че е бил нередовно призован, но въпреки това е глобен и допълни, че същото се отнася и до колегата му Кристина Патрашкова. Председателят на състава съдия Иван Коев заяви, че ако се яви и на следващото заседание, глобата ще бъде отменена.

Припомняме, прокуратурата повдигна обвинение срещу Зоя Димитрова в средата на миналата година. Според държавното обвинение бившия съветник по връзките с медиите на експредседателя на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов в разгласила информация, която е държавна тайна.

Делото, по което тя е подсъдима е образувано през есента на 2009 г., за публикуване на секретни документи във вестник "Галерия", където тя бе съсобственик и главен редактор. Зоя Димитрова е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 800 лв.