Шестима братя са образували престъпната група, която вчера беше разбита в Димитровград. Те са от ромски произход. Вчера петима са задържани, а един се издирва. На брифинг ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров изрази увереност, че с доброто съдействие на колегите от ГДБОП шестият ще бъде съвсем скоро заловен.

Лихварите налагали лихви и до 100% на парични заеми, а ако лихвите не бъдат върнати, са налагали и наказателни санкции - побой, принуждаване към проституция, изнудване, заплахи и закани за убийство, които са били в доста груб вариант и бруталност. Стигало се е дотам, че определени хора са напускали територията на България, за да работят в чужбина, само и само да се спасят. Най-лекият вариант е било прехвърлянето на недвижими имоти, с които да бъдат върнати заемите.

Петима арестувани в Димитровград при спецоперация
Обновена

Петима арестувани в Димитровград при спецоперация

Полицаите проверяват група за лихварство и рекет, обясни главсекът на МВР

Групата е действала в околността на Димитровград и Хасково, а хората, които са ползвали техните услуги, са от сравнително нисък социален статус.

Работата на компетентните органи е започнала през месец август миналата година, вследствие на което са събрани огромен обем от данни. При претърсванията са иззети много доказателства за тяхната престъпна дейност. Намерени са златни накити - половин килограм, и сравнително голяма сума пари, събрани от връщане на лихви.

Срещу задържаните е образувано досъдебно производство, като се очаква в близките часове да бъде внесена мярката им за неотклонение "задържане под стража". И в момента се извършват претърсвания, изземвания, разпити на свидетели.

По-късно от прокуратурата съобщиха, че е внесено искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Васил Иванов, Васко Киряков, Русин Иванов, Стоян Маринов и Христо Иванов, срещу които са повдигнати обвинения за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел рекет, изнудване и лихварство на територията на Димитровград.