Два автобуса и микробус са катастрофирали край Омуртаг. Това съобщиха за News.bg от пресцентъра на МВР.

Тежкото произшествие е станало в 14 часа при разклона за село Камбурово, община Омуртаг. 

Катастрофата е с челен удар между автобус на „Биомет”, който се движи в посока София, и на Юнион Ивкони“, който пътува в посока Варна. В пътния инцидент е участвал и товарен микробус, но от прокуратурата не уточняват за пострадали.

Осем души са пострадали, като всичките са пътници, съобщават от прокуратурата. Шестима са откарани за преглед и лечение в болницата в Търговище, а двама в болницата в Омуртаг.

От полицията поясниха, че отново по първоначални данни двама от пострадалите са с контузии, останалите само ще бъдат прегледани.

Досъдебното производство по случая е поето от районната прокуратура в Омуртаг. То е за престъпление по член 343, ал.3, буква а, във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс.

На мястото на пътния инцидент в момента се извършва оглед от двама разследващи полицаи от РУ на МВР в Омуртаг и главния разследващ полицай от ОД на МВР в Търговище. До приключване на огледа главният път София – Варна ще остане затворен.

Заради инцидента бе въведен е обходен маршрут - Търговище – Попово – Стражица – път I-4. Малко след 18:30 часа от пътната агенция съобщиха, че е възстановено движението по път I-4 в участъка между Антоново и Омуртаг.

Нова телевизия пояснява, че катастрофата е станала при изпреварване. Също по данни на телевизията двамата шофьори са сред пострадалите, като единият е със счупена ръка.  

Микробусът тръгнал да изпреварва автобуса „Биомет” и се ударил челно в този на „Юнион Ивкони”. Нова телевизия обаче съобщава и за версията на "Биомет", че катастрофата е заради автобуса на "Юнион Ивкони", който се опитал да изпревари микробус, не успял и така се забил челно в другия.

В идващия от Варна автобус са пътували 26 пътници. Шофьорът е пострадал най-тежко. В другия автобус няма тежко пострадали, само няколко души с охлузни рани. Хората са уплашени. По информация от мениджъра на компанията в автобуса имало 15 пътници.

Алтернативни автобуси ще транспортират пътниците, които не са пострадали.