По информация на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова 2900 броя противокуршумни жилетки трябва да бъдат бракувани, тъй като са с изтекъл срок на годност. Информацията бе поднесена от БГНЕС.

Според Бъчварова, голяма част от униформените служители на МВР, които изпълняват служебните си задължения, могат да останат без предпазни средства, тъй като към юли месец 2016 г.

МВР разполага с 2377 годни за употреба противокуршумни жилетки. През периода 2012-2016 г. са закупени 1248 бронежилетки, пише Бъчварова в . Рециклирани са 1129 броя.

“За по-голямата част от полицейските служители, назначени в наряди по линия на патрулно-постова дейност и контрол на пътното движение, изпълняващи дейности по противодействието на престъпността и опазването на обществения ред, са осигурени годни бронежилетки”, посочва още вътрешният министър.

В документа не се уточнява за каква част от служителите на МВР липсват бронежилетки. За 2017 г. са планирани пари за доставка на 471 броя нови противокуршумни жилетки. "След прецизиране на финансовите възможности ще се планират и средства за рециклиране на част от бронежилетките с изтичащ срок на годност през 2017 г.", отбелязва в заключение МВР-министърът.