Експремиерът Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок не са собственици по право на двореца „Кричим". Върховните магистрати потвърдиха решението на апелативните съдии от Пловдив.

Така Сакскобурготски загуби първия "царски имот".

Според защита имотите от Интендантството на цивилната листа на Сакскобургготски са техни по право и са одържавени неправомерно. Юристите на бившия лидер на НДСВ аргументираха тезата си на база решение на Конституционния съд от 1998 г., с което Законът за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. е признат за противоконституционен.

Тезата на Сакскобургготски и адвокатите му обаче бе отхвърлена от апелативния съд в Пловдив с мотив, че Интендантството е държавно учреждение, финансирано със средства от бюджета с цел нормалното функциониране на монархическата институция. Същата впрочем е и тезата на държавата.

Така делото стигна до ВКС, който окончателно реши стария спор за статута на Интендантството.

ВКС приема, че Интендантството на Цивилната листа на Сакскобургготски е държавно учреждение, а не частна канцелария на царя, както изтъкна защитата.

"Като върховен представител и държавен глава следователно, царят не може да завладява и придобива по давност имотите на своите поданици, които съгласно Конституцията той трябва да гарантира и защитава. Царете Ф. и Б. са могли да придобиват имоти само чрез правни сделки, при които е налице праводаване и правоприемство. Придобиването чрез завладяване и по давност означава, в нарушение на своите конституционни задължения монархът - държавен глава, да установява фактическа власт върху имотите на своите поданици, които след изтичането на срока на придобивната давност да придобива в своя собственост", аргументират се върховните съдии.

Според юристи стандартът, който прилага ВКС по делото "Кричим", трябва да важи за останалите дела за царски имоти („Врана, „Ситняково" и „Бистрица", както и за „царските" гори в Рила планина), защото претенциите са еднакви, както и придобивното основание, което се сочи.

В края на 2009 г .НС прие мораторуим върху правото на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария - Луиза да се разпореждат с върнатите им имоти. Забраната ще действа до приемането на специален закон за т. нар. царски имоти. Към момента управляващата партия ГЕРБ не е внесла за обсъждане какъвто и да е проект на подобен закон.