Иск в Софийски окръжен съд за възстановяване на горите от Симеон Сакскобурготски на държавата внесе министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Според министъра бившият премиер Сакскобургготски извън правомощията си е възстановил над 16 хил. дка гори чрез поземлените комисии и на базата на Закона за възстановяване на земи и гори.

emaxpress
„Техните действия са били неправомерни и затова настояваме съдът за обяви тези действия за незаконни и да възстанови горите", категоричен беше министър Найденов.

На въпрос на журналисти защо по този случай не е сезирана прокуратурата министърът на земеделието и горите обясни, че прокуратурата е извършила проверка върху действията и е сметнала, че надвзетите земи са само с 4 хил. дка повече.

„Затова ние отправяме иск към съда, защото прокуратурата изнесе странното становище, че има неправомерни, но не незаконни действия и в този смисъл ние искаме съдът като последна инстанция да се произнесе", обясни министър Найденов и уточни, че става въпрос за над 16 хил. дка. царски гори.

„Всички тези гори са собственост на държавата, а не на наследниците на Сакскобургготски", категоричен беше Найденов.

Доказателствата ще бъдат обект на съдебни заседание и затова според министър Найденов не могат да бъдат коментирани подробности. „Ако Симеон реши да върне горите можем да се откажем от това дело", заяви министърът.

По повод на 100-те дни на правителство, Найденов каза, че с действията си новите управляващи искат да покажат, че „този негласен досегашен имунитет на всички бивши премиери при нас няма да получи такава толерантност".

„Разбирате, че можехме да не поръчаме тази експертиза, а да продължим да се движим по плоскостта за наддадени 4,5 хил. дка и да търсим само тях.
В момента, в който разбрахме, решихме, че правото е на наша страна и за това защитаваме интересите на държавата, защото тези гори трябва да бъдат възстановени", категоричен беше министър Найденов.
Той каза още, че ведомството, което ръководи има приблизителна оценка колко е спечелено от извършената сеч и заради това исковата молба е за 5 млн. лв.

Нека да припомним, че за пръв път идеята да се върнат царските гори беше лансирана от сегашния зам.-аграрен министър Георги Костов, който тогава беше председател на Държавна агенция по горите (ДАГ).
Назначена беше работна група, която да провери какво е върнато. След нейния доклад Костов предложи правителството да заведе съдебен иск, но само за надвзетите терени в Рила.

Последва нова заповед на шефа на ДАГ, с която се забрани извършването на сеч и промяна на предназначението на т. нар „царски гори".

Очакваше се заповедта да е в сила до приключване на съдебния процес, в който държавата да търси и обезщетения за пропуснати ползи.

Заповедта обаче в момента не действа, тъй като бившият премиер я атакува във Върховния административен съд, който удовлетвори искането на Симеон и отмени забраната за сеч.