Спор тече между наследниците на хижаря, който е стопанисвал хижа "Христо Смирненски" в Белмекен, Рила и Български туристически съюз.

От БТС изпратиха мейл до медиите, в който твърдят, че многократно са водили преговори с наследниците, след като хижарят Георги Банев е починал.

От него става ясно, че хижата е собственост на Сдружение "Български туристически съюз" и миналата година бе подписан договор за ползване на хижата с фирма "МИГ 79Б" ООД със съвместната визия за превръщането ѝ в Национален център за туризъм и спортове на открито.

След кончината на хижаря и собственик на фирмата хижа "Христо Смирненски" реално остана без стопанин.

От позицията на БТС става ясно, че са проведени срещи с наследниците, но те не искали да се възползват от дяловото му участие в "МИГ 79Б", поради това че дяловете са обвързани със сериозни задължения към съдебен изпълнител. Те изпратили и официално становище, че не признават договора с БТС, подписан от Георги Банев, и отказват да изпълняват задълженията си по него.

На 18 април 2023 г. в нарочно проведена среща в централата на БТС наследниците на Георги Банев категорично отказаха да влязат в договорни отношения с БТС, категорични са от там.

На 19 април в присъствието на служители на реда и в спокойна обстановка хижа "Христо Смирненски" бе приета от БТС. В приемо-предаването участваха единствено щатни служители на БТС, които приеха хижата от намиращия се в нея служител на "МИГ 79Б" ООД. Наследниците на Георги Банев пристигнаха на място няколко часа по-късно, като им бе предложено ако имат лични вещи да си ги вземат на момента или в по-късен удобен за тях момент.

В момента обектът е под прякото управление на Български туристически съюз, като предстои да се обяви конкурс за намирането на нов стопанин на хижата, което не изключва възможността наследниците на Георги Банев да се явят на него.

Различна е позицията обаче на наследниците - "Бяхме брутално и според нас абсолютно незаконно изхвърлени от Български Туристически съюз с помощта на 30 "мутри"!", пише на сайта на хижата във Фейсбук.

"Семейството ни стопанисва хижата от 18 години. Когато е стъпило там тя е била изоставена и полуразрушена. Нямало е покрив, прозорци, врати, вътре са живеели стопански животни. За да се доведе до вид, в който да бъде използвана, е направена огромна инвестиция. В годините са достроявани бунгала, барбекю, изграждани са стаи, изградено е отопление, поставени са слънчеви батерии", описват подобренията хижарите.

По техни твърдения хижата е отдадена за стопанисване на ТД Юндола 1919 и то сключва два поредни 10 годишни договора - единият е валиден до 2027 година.

Наследниците твърдят, че проблемите са започнали миналата година, когато "се сменили хора на ръководни постове и поискали да вземат хижата".

"На 30 март дойдоха и ни залепиха бележка на вратата да се изнесем до 8 април", пишат потърпевшите. Била проведена и среща с БТС, но след нея "се изсипали представители на БТС заедно с 30 човека - частни охранители, които ги изхвърлили.