Комисията за защита на потребителите направи спешна проверка на ски зона Картала над Благоевград, където се стигна до инцидент, при който пострада 21-годишен скиор, съобщи БНР.

Председателят на КЗК Димитър Маргаритов заяви, че резултатите от проверката, макар и междинни, показват, че инцидентът е възникнал не в зоната на ски пистата, а там където е забранено да се кара.

Изчакваме всички документи на концесионера за дейността им и дали имат категоризация за ски пистата. Ако нямат, ще бъдат санкционирани. Иначе установихме, че скиорите са имали на разположение информация по отношение на трасетата и как безопасно да се спускат, поясни Маргаритов.

"Този, който стопанисва, е длъжен да осигури и персонал по оказване на първа помощ при настъпването на инцидент", допълни още той.

Скиор пострада на ски писта в местността "Бодрост" над Благоевград

Скиор пострада на ски писта в местността "Бодрост" над Благоевград

Мъжът е със счупен крак и е транспортиран в болница в София

Групата фрирайдъри, сред които е и потрошеният младеж, са изпратили писмо и до министъра на туризма, като се заканват да заведат дело срещу концесионера - дружеството "Прима инвест".

"Всяка ски зона и всеки зимен курорт трябва да имат назначени с договор спасителни екипи", заяви ръководителят на Планинската спасителна служба Благоевград Георги Ботев, като посочи, че концесионерът на Картала не е сключил договор с ПСС, имали са договор до 2018 година.

"Тогава се смениха концесионерите и те не подновиха договора. Иначе имаме спасителен пост малко по-далече, а точно на 16 януари имахме четирима спасители и когато получихме сигнала, той беше неясен, затова попитахме в ски центъра имат ли нужда от помощ, те отказаха и се разбрахме да ни се обадят, ако имат нужда - но те не ни потърсиха, така че как са оказвали до лекарска помощ, аз не знам. А ние имаме и лекар дежурен за медицинска помощ", обясни Ботев.

"Спасителен екип има", категоричен беше управителят на ски зона Картала Илия Ризов, като допълни, че лекар или друго медицинско лице не е задължителна екстра.

"В зоните за ски спорт ние ги обгрижваме. Имаме трима спасители, можем да окажем долекарска помощ, докато дойде линейката. Знаем какво да правим", уверява управителят.

За надеждността и изправността на кабинковия лифт Григор Къшов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор заяви, че на 16 декември лифтът е проверен със заключение, че е годен за експлоатация и всичко работи както трябва.

"Липсата на регламентирани трасета за фрирайдъри, които никак не са малко, водят до инциденти", призна изпълнителният директор на ПСС Емил Нешев. 

"Този спорт трябва да има обособени зони за практикуване, така е по-света. Има регламенти, които се спазват - има си зони за фрирайдъри, екипи, които се грижат за тези терени и когато са опасни, са затворени. Тук такива регламенти въобще не съществуват", отбеляза Нешев.