Британската полиция Скотланд ярд поиска от България ключови архивни документи за убийството на българския писател Георги Марков в Лондон през 1978 година, както и възможността да разпита служители на бившата Държавна сигурност.

Според неофициалната информация, МВР и Националната разузнавателна служба вече са сезирани чрез следствието за предаването на архиви, имащи отношение към покушението, съобщава БНТ.

30 години след убийството на писателя Георги Марков чрез отравяне и 18 години след промените в България, Великобритания отново обръща поглед към случаят, станал световно известен като "Българския чадър".

Едната причина за активността на британските служби е, че през септември изтича максималният 30-годишен давностен срок за водене на следствено дело в България.

Другата е, че документи по делото на Георги Марков могат да помогнат при разследването на убийството на отровения с полоний през 2006 година също в Лондон бивш служител на КГБ Александър Литвиненко.

Британски детективи, натоварени с разследването, са посетили през май София и са заявили осигуряването на архивни документи от епохата на Живков, както и искане за разпити на над 40 души. Сред тях са висшите офицери от Държавна сигурност Любен Гоцев и Владимир Тодоров.

Следователят от Националната следствена служба Андрей Цветанов, който води българското разследване, потвърди действията на Скотланд ярд.