По разпореждане на Върховна прокуратура в Софийска апелативна прокуратура е извършен контрол за законосъобразност на постановление за отказ от образуване на досъдебно производство на Софийска градска прокуратура по сигнал за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация от Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР). Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Сигналът е във връзка с проведена обществена поръчка за избор на оператор за изработване на ваучери за храна, при която е допуснато нарушение, свързано с данни на служители на ДАР.

ДАНС е извършила предварителна проверка по случая. Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура обаче е отказал да образува досъдебно производство. Според него не е имало данни, обосноваващи корупционно или друго деяние, съдържащо признаците на престъпление от общ характер по смисъла на НК.

След запознаване със събраните доказателства и правните изводи в постановлението при осъществяването на контрола за законосъобразност прокурор от Софийска апелативна прокуратура е установил, че постановлението на СГП следва да бъде отменено като необосновано, неправилно и незаконосъобразно.

Материалите по досъдебното производство са върнати на Софийска градска прокуратура за продължаване на разследването.

Разузнаването ни осветило агенти чрез ваучери за храна

Разузнаването ни осветило агенти чрез ваучери за храна

Атанас Атанасов иска досъдебно производство срещу допусналите този пробив