Приключи първият етап по неутрализирането на трансгранична организирана престъпна група, занимаваща се с измами чрез разплащане по интернет, източване на банкови карти, използване на фалшиви документи за самоличност и схеми за пране на пари в посока от САЩ към България.

Това обяви на брифинг заместник-градският прокурор Роман Василев.
Операцията се е провела под ръководството на Софийска градска прокуратура с участието на Национална служба сигурност (НСС), Генерална дирекция „Полиция" и специалната служба на САЩ „Сикрет сървис".

В петък на територията на страната са задържани пет лица, част от които са криминално проявени по икономически престъпления.
Четирима от тях са задържани на територията на столицата и един на територията на Плевен. От прокуратурата обявиха, че са по следите на още определен брой лица.

Значителен е броят на американските граждани, „ужилени" от престъпната група чрез кражба на тяхната самоличност.

Най-често престъпниците са прибягвали до кражба на самоличност на американски и български граждани, кражба на документи за самоличност, кражба на данни в хотели и барове.

Въз основа на личните данни, придобити чрез кражба, се извършвал трансфер на средства от САЩ към България, чрез които в интернет трябвало да бъдат закупени определен тип стоки.
В България средствата са превеждани по сметки в Прокредит банк, Пиреос банк и Инвест банк, открити с фалшива самоличност.

От НСС заявиха, че банкови служители от въпросните банки не са участвали в измамата и баките са съдействали на органите за разкриването на престъплението.

Преди да бъде задържана в петък, престъпната група е теглила от въпросните банки сумата от 70 000 долара, като общата сума до момента, придвоена от групата е 100 хиляди долара.

Сега операцията продължава в България и зад граница, но от НСС не уточниха държавите.

По време на брифинга стана ясно, че основната информация за измамите е подадена от „Сикрет сървис".
Робърт Фортнър от „Сикрет сървис" изрази задоволство от сътрудничеството на службите.

Началникът на отдел Икономическа полиция към Генерала дирекция "Полиция" Иван Иванов обобщи, че добрият обмен на информация между българските орани и американските им колеги е дало очаквания резултат.

При задържането на престъпниците са намерени пластини, заготовки за лични карти и специална хартия, която щяла да се използва за печатане на фалшиви банкноти.

Наложената в петък 72-часова мярка за неотклонение „задържане под стража" на петимата изтича утре и ще бъде гледана в Софийски градски съд, каза заместник-градският прокурор Роман Василев.