Сериозни колебания във финансирането на сектора за сигурност констатира доклад на Риск Монитор на тема „Границите на секретността: Регулация и контрол на сектора за сигурност”.

Финансирането на сектора за сигурност, особено в светлината на неговата динамика, като абсолютна сума и като дял от националния продукт, показва сериозни колебания в посока нагоре и надолу.

От гледна точка на стандартните анализи на държавния бюджет това се счита за признак за неудачно планиране или за негова пълна липса според констатациите в доклада. Бюджетната прозрачност в сектора за сигурност не е висока, но не е и ниска в сравнение с други сфери на публичните разходи, се посочва още в доклада.

Констатира се още непреодоляно комунистическо наследство в сектора и липса на ясна равносметка от политическия опит на последните 25 години.

Забелязва се и бавно и несигурно отделяне на специалните служби от МВР. Според констатациите в доклада досегашните опити за реформа страдат от слабости в подхода и в самата философия на законодателството.

Оценката на риска пък е концентрирана в бюрократични институции и не се възлага за изпълнение.

Броят на разрешенията за използване на СРС намалява през последните години, но все още няма яснота дали системата е започнала да действа ефективно. Липсва и яснота дали разрешенията са по-детайлно мотивирани от преди.

Службите за сигурност са разпробити, коментира Веселин Методиев, преподавател в НБУ. Престъпният свят можел, по думите му, да ползва информация от службите. Службите са затворени и не допускали контрол върху дейността си, подчерта той.