"Служебният кабинет трябва да има независима външна политика, но това няма как да стане, защото България не е независима страна. Единствената политическа сила в страната, независима от САЩ е Възраждане." Това заяви пред Нова телевизия лидерът на възраждане Костадин Костадинов.

По думите му ни чака тежка зима заради липсата на газ. Колкото по-рано решим кризата, толкова по-добре, добави той.

Според Костадинов хората в служебния кабинет са тук в ролята на експерти. Лидерът на Възраждане не пожела да направи политически коментар за състава на служебното правителство.

Костадинов коментира и отношенията с Русия и САЩ. По думите му САЩ финансира медии в България за борба с руската пропаганда. Ние се превърнахме в бойно поле между две велики сили, каза още той.

По темата за служебния кабинет отношение взе и депутатът от БСП Христо Проданов. Правителството още не е назначено, нека видим действията му преди да го коментираме, заяви той.

Проданов изтъкна, че е важно служебните министри да са добри професионалисти и да организират изборите. Дали ще има опити за реваншизъм, заради наличието на критици на БСП и Корнелия Нинова в състава на служебното правителство, ще се види, добави той.

Проданов посочи и приоритети на БСП преди предсрочните избори. Ние сме за нормализиране на отношенията с Русия и край на войната в Украйна. Искаме да спрем спекулацията за износа на оръжия, допълни той.

По думите му БСП ще се бори за възстановяване на доставките от Газпром. Ще преговаряме на базата на политики, както го правихме до сега, каза още той.

В дебата по темата за служебното правителство се включи и народният представител от ГЕРБ Тома Биков. Според него обществото има нужда от успокоение, а не от нагнетяване на още напрежение.

По думите му Гълъб Донев е добър избор за премиер. Няма какво да ни притесни в състава на служебното правителство, добави той.

Биков бе категоричен, че служебното правителство трябва да провери всичко в сферата на енергетиката. България е в тежко положение и трябва да се направи всичко възможно да имаме газ. Нужно е да подпишем дългосрочен договор за доставки, допълни депутатът от ГЕРБ.

По отношение на предстоящите избори Биков заяви, че приоритети на ГЕРБ са евроатлантически. Готови сме на диалог с другите политически сили, които също ги споделят, каза още той.

Венко Сабрутев от Продъльжаваме промяната също коментира служебното правителство. Според него служебният кабинет е съставен от доказани експерти. Като пример за идеален избор той посочи избраната за служебен министър на финансите Росица Велкова.

Сабрутев изтъкна като важна задача пред служебното правителство осигуряването на достатъчно количество газ.

По отношение на предстоящите избори той посочи само една хипотеза за коалиция с ГЕРБ - да се направи съдебна реформа, да има работеща прокуратура, да бъдат подведени под отговорност всички бивши министри на ГЕРБ и да има разследване за пачките, чекмеджетата и кюлчетата.

Припомняме, че президентът Румен Радев подписа указ с който насрочи избори за 2 октомври и назаначи служебно правителство, начело с Гълъб Донев.

Кой кой е в служебния кабинет на Гълъб Донев

Кой кой е в служебния кабинет на Гълъб Донев

Росица Велкова е финансов министър