Пазарджишкият окръжен съд разпита двама служители на ДАНС по делото срещу 14-те подсъдими, обвинени в разпространяване на идеите на „Ислямска държава“ и призив към джихад, съобщава местният сайт „ПАмедия”.

Припомняме, че 14-те нашенски „джихадисти” са обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа, изразяваща се във верска нетърпимост към непрактикуващите и неизповядващите салафисткото течение на исляма. Те са обвинени също, че пропагандирали война, като разпространявали идеите на терористичната организация „Ислямска държава”.

Общо петима свидетели са предвидени за разпит днес.

Първият е разпитан в качеството му на служител на ДАНС, който работи по ГКПП-тата. Пред съда той разказа за разговора, който е провел с Мурат Ялдъз. На 26 юни 2014 г. мъжът придружавал задържаната с чужди документи при опит да пресече границата с Турция германска гражданка Лара Есра Сенсецер.

Братовчедът на Ялдъз го помолил да й окаже съдействие за отиване в Турция, за да роди там детето си.

Мурат твърди, че от 21 до 26 юни е пребивавал в Пазарджик. Отседнал при Сюлейман, който бил съдържател на молитвен дом. Документите на Мурат били изрядни. Той предоставил на дансаджията двата си телефона, както и телефона на Сюлейман – един от обвиняемите. От тях били свалени данните. Служителят на ДАНС обясни, че имало и таблет, но в него данни нямало.

Германската гражданка Лара отказала да предостави телефона си.

В показанията си служителят на ДАНС посочи точни дати, място, включително и номера на телефона на Сюлейман. За тази цел той използваше собствени записки, като от страна на защитата бе поискано това да се запише в протокола.

Вторият разпитан свидетел също е дансаджия, обслужващ гранични територии. Той разказа за случай от 2013 година. Тогава бил повикан заради задържан на границата автомобил „Ауди” и два микробуса. В колата пътували Саид Хюсеинович, Ахмед Ахмед, Ангел Симов и две жени, на които се виждали само очите. В автомобила били открити книги на арабски език и дискове. От показанията на Саид Хюсеинович се разбрало, че те са негови и са с религиозно съдържание.

Сред вещите имало и документ на турски. Подписано от служителя на ДАНС ксерокопие от този документ е в папките по делото. На диск е свалена и информацията от двата телефона на Саид. Тя също е част от документите по делото.

Обвиняемият Ахмед Муса Ахмед поиска да знае как е свалена информацията от телефоните, както за други подробности от дадената от дансаджиите информация.

На днешното заседание стана ясно още, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил в делото да се включат още двама прокурори, уточнява БНР. Към обвинителя Нели Попова са се присъединили прокурорът от Върховната касационна прокуратура Бойка Великова и председателят на Окръжна прокуратура-Пазарджик Васил Малинов.