Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) се присъединява към протеста на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) на 20 февруари пред Народното събрание.

ССЗБ подкрепят исканията на полицаите и настояват за увеличение на основните заплати и плащанията с постоянен характер на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" - това е първото и най-важно решение, което е взето на извънредното заседание на ССЗБ.

Това заяви пред News.bg Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). Припомняме, вчера в открито писмо до медиите от ССЗБ заявиха, че няма да участват в имитациите на реформа на Министерство на правосъдието.

Михайлов уточни, че не са поставяли конкретни искания с колко процента да се увеличат заплатите в ССЗБ, тази конкретика ще бъде коментирана по време на преговорите.

От ССЗБ са водени от желанието си да не създават рискова ситуация, при която едни служители да бъдат в неравнопоставено положение спрямо други. Не трябва да се допуска ситуация на различно третиране на служители от различните структури в сектор "Сигурност", каза той.

По думите му всичко останало е въпрос на преговори и преговорите могат да стъпят на база данни на националната статистика по отношение на средния доход в страната.

Цветан Михайлов заяви, че за да се подобри системата и състоянието на затворите трябва да се направи дългоочакваната реформа, която да даде ефективни и положителни резултати за системата, служителите и гражданите като цяло. Във времето били направени опити, но не довели до желания резултат, защото били прибързани, нефинансирани с отсъствие на нужния капацитет.

През 2015 г. била реализирана оптимизация, която довела до съкращаване на щатни бройки в надзорен състав, което било противопоказно на всички предписания на прокуратурата, на Националния превантивен механизъм към омбудсмана, на Европейската комисия против изтезанията. Всичко приключило с пожелателен характер и отстрани всичко изглеждало на политически пиар.

Цветан Михайлов уточни, че в затворите е създадена организация за спазване на всички противоепидемични мерки за ограничаване на петата вълна на COVID-19.

Другите две решения, които са взели ССЗБ на днешното си извънредно заседание са:

ССЗБ призовават премиера Кирил Петков и вицепремиера и финансов министър Асен Василев за свикване на среща с всички организации в сектор "Сигурност" за изясняване на основни проблеми и представяне на проблема с отсъствието на обща политика на държавата по отношение на доходите в сектор "Сигурност". ССЗБ искат да повдигнат въпроса пред премиера и финансовия министър за периодично произвеждания ефект на изоставяне на една професионална група от структурите в областта на специалната сигурност спрямо друга, което поражда социални напрежения, необходимост от протести, конфликти, противопоставяне и разделение вътре в тези сектори.

ССЗБ преминават в действия и инициативи за консолидиране на синдикалното пространство в сектор "Сигурност" за коментари около възможността за обединението им от няколко конкретни цели, които в различен времеви порядък да бъдат представени пред управляващите за възможността да бъдат поети конкретни ангажименти във времето за тяхното реализиране.

В писмо, изпратено миналата седмица до председателя на Народното събрание, Никола Минчев, до премиера Кирил Петков, до министрите на финансите и на правосъдието и председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по конституционни и правни въпроси и до ръководствата на парламентарно представените партии, ССЗБ призовава по време на всички процедури и консултации по приемане на Бюджет 2022 г. и работата по тригодишната бюджетна рамка всички институции и политически сили да стигнат до единна позиция, гарантираща повишаване, предвидимост и равнопоставеност на заплащането на труда, гарантиране на правата на служителите и цялостно финансиране, очертаващо съзидателна посока на развитие и възстановяване на достойнството, себеуважението и чувството за справедливост на служителите в целия сектор "Сигурност".