Нов грозен скандал разтресе Висшия съдебен съвет.

Разбра се, че член на ВСС е информирал премиера Бойко Борисов за хода на дискусията по скандала „Яневагейт”. Това е станало, докато кадровият орган обсъждал резултатите от проверката, става ясно от думите на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, съобщава „Правен свят”.

По време на дебата Панов е поставил редица въпроси, които не били изяснени в хода на проверката, а именно за разговорите по Вайбър, дали е бил канен градският прокурор Христо Динев, който е споменат в разговорите, както и дали е отправена покана до премиера Бойко Борисов, тъй като името му често се споменавало в разговорите. Именно в тази връзка Лозан Панов предложил да бъде отправена покана до Борисов, а той ако реши, ще се яви.

Борисов изненада Висшия съдебен съвет

Борисов изненада Висшия съдебен съвет

Иска да бъде изслушан за "Яневагейт"

След изказването на шефа на ВКС последвали и други. В един момент обаче Панов отново взел думата, заявявайки, че току що е получил SMS от телефонен номер, който бил на премиера.

Ставало въпрос, за съобщение, получено от премиера, който го препраща на Лозан Панов и което гласи: „Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите на двете каки. Не го приехме”. Панов получил препратения SMS в 12.14 часа.

Междувременно стана ясно, че премиерът Бойко Борисов е отишъл на заседанието.

БНР допълва, че шефът на ВКС настоял компетентните органи да проследят пътя на съобщението. Той не коментирал защо премиерът му е препратил въпросния SMS.

Освен от това, че някой съобщава на премиера какво се дискутира във ВСС, Панов бил възмутен и от факта, че на практика кадровият орган все още няма становище по това да се прекрати ли проверката за разговорите Янева – Ченалова.

След като Панов огласил съдържанието на SMS, заседанието временно било прекъснато. Той го е показал лично и на главния прокурор. Именно прокуратурата била компетентният орган, който може да установи какъв е пътят на SMS-а.

Шефът на ВКС отново поставил въпроса за бързия начин, по който ВСС се опитва да приключи проверката за разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Той бил възмутен и че точката е влязла в дневния ред извънредно.

След като е получил SMS-а, огласил го е и заседанието на ВСС временно е прекъснало, Лозан Панов се е обадил на телефона, от който е получил съобщението и е установил, че това е телефонът на премиера Бойко Борисов. За това разказа самият Панов пред ВСС и пред министър-председателя Бойко Борисов, който междувременно дойде на заседанието на съвета.
Лозан Панов изтъкна, че се е обадил на премиера, за да му каже какво е получил от него и не е бил сигурен дали това е телефонът на Борисов. „Установих, че това е вашият телефон”, обясни Панов и се обърна с няколко въпроса към Борисов.
„Това ваша грешка ли е или е някакво препращане, защо вие ми изпратихте този SMS. Защо е изпратен този SMS, докато тече тази дискусия”, поиска да разбере Панов.

„Аз препратих този SMS, за да го видите”, обясни казуса Бойко Борисов пред ВСС и уточни, че е получил съобщението от трети човек.