Турнир за оценяване подготовката на снайперските тимове в Сухопътните войски се проведе в Сливен. В продължение на 26 часа дисциплините, в които премериха сили снайперистите от Сухопътни войски, бяха "Издебване", "Динамична стрелба с пистолет "Макаров", "Ориентиране" и "Стрелба със снайперова пушка", съобщават от Министерството на отбраната.

След оспорвана надпревара в крайното класиране на първо място се класира тимът на 61-ва Стрямска механизирана бригада с 348 точки. На второ място - тимът на 2-ра механизирана бригада с 345 точки и на третата позиция - тимът на Бригадно командване - Благоевград с 334 точки.

Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов връчи купите за най-добър снайперски тим в Сухопътните войски.

Генерал Цолов изтъкна, че снайперистите са висшата класа на Сухопътните войски. Отборите от всяко формирование са съставени на базата на стрелбите, които са проведени предварително.

На това мероприятие е ценна обмяната на опит и на мнения, прави впечатление и професионалният език, на който говорите помежду си. Ще мислим за развитие и подобрения, обеща той.

Надпреварата се провежда за втора поредна година и е част от утвърдения план за подготовка на формированията от Сухопътните войски през 2020 г.

Участие взеха отбори от 2-ра механизирана бригада - Стара Загора, 61-ва Стрямска механизирана бригада - Карлово, Бригадно командване - Благоевград, Единен център за начална подготовка - Плевен, Първи разузнавателен батальон - Свобода и 101-ви алпийски полк - Смолян.

Всяко формирование участва с два тима, като всеки тим е от по двама снайперисти. Домакин на турнира е Центърът за подготовка на специалисти - Сливен с командир полковник Любомир Вачев.