Системата на граничните пунктове вече работи на автоматичен режим. Това съобщиха от Агенция "Митници". Успешно приключиха техническите процедури по модул "Пътни такси и разрешителен режим" (ПТРР) и системата вече работи на автоматичен режим от 13:00 часа.

Аварийната ръчна обработка започна в 20:00 часа на 8 април и се очакваше да приключи 36 часа по-късно на 10 април сутринта. Техническата процедура обаче приключи предсрочно.

Извършените процедури бяха свързани с преместване на база данни към нов сървър с по-добри параметри. Това е част от изпълнението на дейности по Проект 8.2.1 "Предоставяне на експертиза за намаляване на натовареността на базата данни на модул "Пътни такси и разрешителен режим".

За да бъде изцяло изпълнен проектът са необходими и други оптимизационни дейности. След финализирането на проекта резултатът, ще доведе до ускоряване на обработката на превозни средства при контрол на пътните такси и разрешителния режим.

От Агенция "Митници" акцентират, че периода за техническите процедури не е избран случайно, а след анализ на трафика, поради по-малкия брой преминаващи товарни автомобили през почивните дни.