Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искания за снемане имунитета на народните представители Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов

Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура - Варна, образувано на 12.12.2014 г. за изнудване.

Главният прокурор иска имунитета на още двама народни представители от "Воля".

Според разследването от есента на 2012 година до край на 2015 година във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашвал 7 собственици на аптеки - заплахите са за увреждане на имущество и "други противозаконни действия с тежки последици за тях".

Таскова и Христов от "Воля" дадоха имунитета си

Таскова и Христов от "Воля" дадоха имунитета си

Обвиненията били неоснователни, скалъпени и плод на конкуренция

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да се разпоредят със свое право - да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност.

Според разследването в някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

В мотивацията на прокуратурата се посочва, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал и собствениците на аптеки ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си. Като въздействие Весилен Марешки използвал твърдения за административен натиск - тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики.

Според доказателствата в четири от случаите - във Варна, Добрич и Плевен - Веселин Марешки е действал сам, в два от случаите в град София е бил заедно с народния представители Пламен Христов, а в един от случаите - в София и Видин - Марешки е бил с Пламен Христов и Кръстина Таскова.

Съставът на престъплението в разследването е квалифицират по чл. 213 а, ал.2, т.4 във вр. с ал.1 във вр. с чл. 26 ал.1 от НК - осъществил е седем отделни деяния - изнудване.

Кръстина Таскова, посочват още от прокуратурата, е отговаряла за аптеките в Стара Загора, Хасково, Кърджали и Пловдив. За областите София, Плевен, Ловеч, Враца, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград отговарял Пламен Христов. С района, обхващаш областите Варна, Шумен, Добрич и Разград се ангажирал лично Веселин Марешки.

Досъдебното производство е изпратено от Окръжна прокуратура - Варна на Софийска градска прокуратура с постановление от 30.05.2017 г. СГП е приела по компетентност наказателното производство и го е спряла, тъй като към настоящия момент трите лица са народни представители в 44-то Народно събрание и в това си качество се ползват с имунитет.

Припомняме, Пламен Христов от ПП ВОЛЯ влезе в Народното събрание от изборен район 24-София 2 и е член на Комисията по енергетика, зам.- председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.
Депутатът Кръстина Таскова е член на Комисията по бюджет и финанси, Комисията по земеделието и храните. В Народното събрание влиза от изборен район 27-Стара Загора.
Христов и Таскова са народни представители за първи път, както и Веселин Марешки, който е лидер на ПП "Воля", за която и предсрочните парламентарни избори през март месец тази година бяха първите избори за Народно събрание.

Главният прокурор Сотир Цацаров е сезирал Народното събрание след предложение от страна на прокурорите от звеното "Антикорупция" към СГП.

Съгласно чл. 70 ал. 1 от Конституцията Народното събрание е органът, който може да даде разрешение за възбуждане и провеждане на наказателно преследване народните представители от ПП "Воля" Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов.