Настояването за спазването на законите и на Конституцията не е овладяване на прокуратурата, а е правова държава. С такава заявка правосъдният министър Надежда Йорданова влезе на поредното заседание, на което ще ВСС ще направи опит да разгледа исканията за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Тя се надява, че магистратите от ВСС най-сетне са разбрали конституционното си задължение и дебатът по същество да започне. Всички аргументи по спора са изложени в двете писмени предложения за предсрочното освобождаване на главния прокурор.

Едно от основанията за предсрочното освобождаване на главния прокурор са незаконосъобразни методически указания във връзка с транспортните престъпления. Там има объркване на понятия и при тяхното спазване има съдебно решение, в което се вижда, че съдът констатира незаконосъобразният подход. Гешев сам е отменил тези методически указания, изтъкна Йорданова.

И заради това тя счита, че главният прокурор трябва да освободи позицията си. Не може чрез незаконосъобразни методически указания да се оказва как да работят прокурорите и да се очакват после техни законосъобразни действия, посочи Йорданова.

Иван Гешев обясни що е то съдебна реформа днес

Иван Гешев обясни що е то съдебна реформа днес

Обвърза и с катастрофата, предизвикана Георги Семерджиев

Йорданова не е запозната, но ще направи проверка на делото от преди 9 години за нанасяне на телесна повреда от Георги Семерджиев, което е още на първа инстанция. Появи се информация, че Георги Семерджиев вчера не се е явил на заседание в Софийския районен съд.

След като има поредица от нарушения на лице, което продължава да управлява автомобил, вие считате ли, че държавата не си е свършила работата, реторично попита Йорданова.

Правосъдният министър обяви и че готова законодателната инициатива за механизъм за разследване на главния прокурор.

Вероятно публичните консултации по законопроекта ще започнат с варианти, за да се види кое решение ще събере по-добра подкрепа, обясни Йорданова.