Спешно се нуждаем от максимален брой окончателни съдебни актове. Това е най-слабото ни място.

Това заяви министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова, която присъства на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес.

Грънчарова обаче отказа да уточни колко осъдени и на какво ниво могат да променят критичното отношение на експертите към България.

По думите на Грънчарова, това не означава, че трябва да се вменяват магистратите как да решават едно дело.

Грънчарова бе на заседанието на ВСС във връзка с необходимостта от размяна на информация и оценки за хода на изпълнението на графика в неотложните мерки в областта правосъдие и вътрешен ред по механизма за сътрудничество и оценка в Европейската комисия.

С членовете на съвета тя обсъди възможността освен специализирани екипи от прокурори, следователи, дознатели и представители на ДАНС, да бъдат сформирани и специализирани съдебни състави главно в Софийския градски съд в проблемни области като прането на пари, организирана престъпност и измами с европейски фондове.

Гергана Грънчарова каза пред членовете на съвета, че по време на последните й срещи в Брюксел е бил проявен особен интерес към предстоящите догодина смени на административно ръководителите в съдебната система.

„Има очакване през следващата година да се проведат много на брой конкурси за промяна практически на една голяма част от административните ръководители на съдилищата, започвайки със заместниците на председателите на върховните магистратури, преминавайки през административни ръководителите на апелативни инстанции, окръжни, районни и така нататък. Очевидно е, че ако говорим за пречистване на съдебната система, този избор ще има значение и ще има последици за години напред", посочи министърът по европейските въпроси.