Спецпрокуратурата проверява хазартните компании "Ефбет", "Еврофутбол", "Ефбет партнерс", "Нове холдинг" и "Еврофутбол лимитед", съобщи БНР.

Във връзка с "повишен медиен и обществен интерес", от спецобвинението обявиха, че днес е образувано досъдебно производство за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

От кратката информация не става ясно кой кого е изнудвал, както и защо разследването е възложено на спецпрокуратурата.

Правителството затяга контрола върху хазарта

Правителството затяга контрола върху хазарта

Изменя Устройствения правилник на Държавната комисия по хазарта

Уточнява се, че по това престъпление е била образувана проверка преди две години и след това се изброява каква информация е изискана от Държавната комисия за хазарта и от Министерството на финансите. От Комисията - налагани ли са принудителни административни мерки по реда на Закона за хазартната дейност на петте хазартни дружества. Ако да - на какво правно основание и за какъв срок. Санкционирани ли са. Ако да - за какви нарушения на Закона за хазарта и в какъв размер.

От Финансовото министерство е изискана информация правени ли са на дружествата данъчни ревизии и проверки, с какви актове са приключили, били ли са констатирани нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, установени ли са били задължения и има ли наложени административни наказания.

Информацията от прокуратурата идва след поредица от публикации за сигнал на бившите съдружници на Васил Божков - братята Цветомир и Боян Найденови и баща им Стефан, че той се опитва да отнеме бизнеса им, свързан с марката "Ефбет".

От разпространеното от спецобвинението съобщение обаче не става ясно дали има връзка между тези твърдения и неговите действия.