Специализираният наказателен съд постанови мярка за неотклонение „задържане под стража" за групата на  Стефан Бонев, съобщиха от съдебната институция.
Това стана на заседание, което приключи почти в полунощ на 13 срещу 14 февруари.

На Стефан Александров Бонев е повдигнато обвинение за образуване на организирана престъпна група, по чл. 354а от Наказателния кодекс - за притежаване и разпространение на наркотици.
Милен Иванов Даврански е привлечен като обвиняем за образуване и ръководене на престъпна няркогрупа.

На други 8 души - Вселин Христов Христов, Веселин Димов Димитров, Христо Михайлов Ангелов, Светослав Димитров Костакев, Гочо Димитров Гочев, Даниел Ангелов Ангелов, Владислав Тодоров Георгиев, Любен Йорданов Стефанов - са повдигнати обвинения за участие в престъпна група, създадена с цел държане и разпространение на наркотици.

Според съда са налице недвусмислени доказателства за организаторските функции на  Бонев, ръководната на Даврански и участието на останалите обвиняеми в организираната престъпна група, чиято дейност е продължила повече от година.

Поради високата обществена опасност на извършените престъпления и съществуващата опасност обвиняемите да извършат други престъпления, съдът постанови мярка „задържане под стража" за всички обвиняеми, д изключение на Веселин Христов, чиято марка за неотклонение е „домашен арест".

По-леката мярка за Христов е обоснована с „активното му съдействие като участник в организирана престъпна група, за разкриване дейсността на групата и извършените от нея престъпления".

Определението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния  специализиран наказателен съд. Ако бъде подадена жалба, делото по нея ще бъде на  20.02.2012 г.