Спецполицаи и служители на "Киберпрестъпност" спряха фабрика в Благоевград, произвеждаща фалшиви стоки, имитираща защитени търговски марки. Продажбите на огромно количество дрехи, парфюми, очила, маратонки и модни аксесоари са се извършвали основно онлайн, чрез създадени и администрирани специално за целта 15 интернет страници, съобщиха от МВР.

Администраторът на страниците и един от основните организатори на престъпната дейност са задържани при акцията, проведена в сряда под наблюдението на Районна прокуратура - Благоевград. 

Сайтовете са били разработени за българоговорящи клиенти. Те са захранвали цялата страна с евтини и некачествени стоки, претендиращи да са оригинални продукти. Клиентите получавали своите поръчки основно чрез куриерски фирми.

В хода на акцията са проведени процесуално-следствени действия в къща в село Покровник, в която се шиели облеклата, където чрез специализирани преси били брандирани с марки като "Hugo Boss", "G-Star", "Dolce & Gabbana", "Lacoste", "Nike", "Adidas" и други.

На друг адрес - офис в Благоевград, антимафиотите открили част от произведената фалшива стока в село Покровник. Там имало и компютърните системи, чрез които са се администрирали 15-те интернет страници. На същия адрес е задържан и администраторът на страниците.

В офис на куриерска фирма в момента на изпращане на поредните поръчки към клиентите си бил задържан и един от основните организатори на престъпната дейност. Той е рецидивист, с предишни криминални и съдебни регистрации за подобни престъпления.