Състав на Бургаския апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна.

Сред връщането на делото от Върховния касационен съд за ново разглеждане днес излезе новото решение на апелативните бургаски магистрати.

Тричленният състав е постановил, че размерът на присъдата остава същият - 2 години и половина, като Стависки ще лежи в затвора при първоначален лек режим.
(Вж най-отдолу мотивите на съда)

Осъдителното решение е "минало на косъм" с 2:1 гласа, като единият глас "за" - на председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров, е подписан с особено мнение. (Вж мотивите за особеното мнение)

Адвокатът на Стависки:
Ще обжалваме. Няма просто да си стегнем куфарите и да тръгнем към затвора
                     Още...

Размерите на гражданските искове срещу Максим Стависки също са променени. Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров, Стависки ще трябва да плати по 120 000 на всеки едни от родителите.

Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв., съдът постанови 150 000 лева.

Днешното решение на Бургаския апелативен съд може да бъде обжалвано пред Върховен касационен съд.

Припомняме условната присъда на Стависки бе обжалвана от адвокатите на бащата на пострадалата Мануела - Красимир Горсов.

Самият Горсов, който тези дни се завърна от Израел, където в момента Мануела се лекува, заяви, че е доволен от присъдата.
Той подчерта обаче, че за него е най-важно здравето на дъщеря му и ако трябва да избира между това Стависки да помогне за лечението й или да влезе в затвора, би избрал първото.

Свързахме се в Израел и с Диана Горсова - майката на Мануела, която лаконично коментира новината:
"Разбрах за решението на съда, както и това, че то може да се обжалва. Според мен две години и половина са малко за това, което Стависки направи.
Но аз в момента се интересувам единствено от Мануела, от нейното възстановяване и лечение. Стависки не ме интересува."

В мотивите си Апелативният съд сочи
че не споделя изводите на първата инстанция (Окръжния съд), с които е наложена условната присъда.

А именно - че подсъдимия е личност с положителни характеристични черти, не е извършвал противообществени и противоправни прояви, самокритичен е към извършеното, с изрядно процесуално поведение в хода на цялото наказателно производство.
Изложил е аргументи, че така определеното му наказание, макар с изпитателен срок от пет години, ще въздейства в достатъчна степен възпитателно и предупредително и върху останалите членове на обществото - с оглед на генералната превенция.

Според апелативните съдии Окръжният съд е дал изключителен приоритет на личностните качества на дееца т.е. на "индивидуалната превенция".

Апелативният съд обаче намира, че се касае за тежко престъпление с тежък вредоносен резултат, както и това, че Максим Стависки е бил рекламно лице на националната кампания против шофирането след употреба на алкохол и въпреки това е управлявал МПС след употреба на алкохол.