Съдът прецени, че деянията на Стоилка Асенова се характеризират с висока степен на обществена опасност.
На днешното заседание съдебният състав констатира, че няма опасност тя да се укрие, но има опасност да извърши ново престъпление.

Припомняме, Стоилка Асенова е обвинена в системно малтретиране и издевателства над двете си деца -Даниел на 2 години и осеммесечната му сестра Ваня.
Двете деца са подлагани на системни физически и психически гаври. За тях не са полагани никакви грижи, каквито би следвало да полага Стоилка Асенова като майка.

На двегодишния Даниел Стоилка Асенова е причинила тежко счупване на бедрото и раменната кост.
При направения медицински преглед върху тялото на детето са открити също следи от ухапване и скубане. Скубането е извършвано по такъв начин, че липсва почти цялото окосмяване на главата на двегодишния Даниел.
Детето системно е било подлагано на побои.
На осеммесечната Ваня пък Стоилка е причинила счупване на лявата бедрена кост и охлузвания по тялото.

Защитата на подсъдимата адвокат Станков се аргументира, че няма достатъчно доказателства, че именно Стоилка Асенова е причинила тези травми на двете си деца.
Все пак тя е майка, подчерта адвокат Станков.

Срещу Асенова има и друго висящо производство, свързано със системно малтретиране на децата в миналото, довело до тежки физически и психически травми в двете й деца.

Предвид това, че децата нямат близки, които да се грижат за тях, Софийският районен съд по-рано постанови, че те трябва да бъдат настанени в интернат, след като бъдат изписани от "Пирогов".

Преди приключване на съдебното заседание Стоилка Асенова бе категорична пред съда: "Искам да ме пуснете, ще се боря да си взема децата си, защото те са мои."