Днес максималните температури в страната бяха между 40 и 45 градуса, във всичките 43 метеорологични станции бяха отбелязани температурни рекорди,съобщи БНР. 

Рекордните 44,8 градуса на сянка бяха измерени следобед в Севлиево. Това съобщи метеороложката Иванка Иванова, цитирана от БТА.
Иванова информира, че от 30 години, откакто тя работи в хидро-метеорологичната станция в Севлиево, толкова висока температура не е измервана.

Възрастни жители на Севлиево разказват, че не помнят такава жега, съчетана с горещ вятър. В домашните им стопанства всички посеви са се похабили от горещините.

От днес Севлиево е на воден режимзаради засушаването. Севлиевските села също имат ограничения във водоподаването.

Само с две десети беше по-ниска температурата в Сандански - 44.6 градуса.

Температурата в Русе беше 43.7 градуса.

43 градуса бяха измерени във Велико Търново, Монтана, Пловдив, Ловеч. 

В Хасково температурата беше 42.6, а в Гоце Делчев, Благоевград и Пазарджик - 42.5 градуса.   

В Кюстендил и Плевен термометрите показваха 42.4 градуса.

В 15,20 часа днес в Кърджалибеше измерена температура от 42,3 градуса на сянка.Това е абсолютен рекорд за всички времена от началото на измерванията у нас. Най-високата досега температура от 42,1 градуса е била досега е била отчетена през август 1952 година.

Столичната организация на БЧК откри два пунктаза първа долекарска помощ, които ще работят до края на горещините.

Пунктовете ще са разположени пред Централните софийски хали и до кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий".

В тях работят 15 доброволци на организацията, които ще се сменят на всеки два часа. Работното време на двата пункта е от 11.00 до 18.00 часа.

Столичани и гостите на София могат да търсят помощ от доброволците на БЧК при неразположения и колебания в кръвното налягане.

Червенокръстците са обучени да оказват първа долекарска помощ и за състояния, предизвикани от горещото време, както и да мерят кръвното налягане на нуждаещите се граждани.

При необходимост ще се търси съдействие и от Спешна помощ.

Във Варна - със заповед на кмета Йорданов, също са разкрити 6 пункта за оказване на спешна помощ.

Припомняме, метеоролозите предупредиха, че днес ще бъдат счупени температурните рекорди за последните 100 години.