Роднините на българските медици в Либия все пак бяха допуснати да се срещнат с тях, съобщи посланикът ни в Либия Александър Олшевски.

В 14 часа роднините са били в българското посолство, когато от фондация "Кадафи" са се обадили и са съобщили, че на роднините е разрешено да тръгнат веднага за затвора.

Те са отишли там, чакали са около 40 минути и точно в 15.20 е започнало свиждането. Олшевски посочи още, цитиран от БНР, че до момента заместник-министърът на правосъдието Маргарит Ганев няма разрешение за среща с медицинските сестри, а остават ден и половина до края на посещението му в Либия.

Няма яснота за разрешението, от министерството на правосъдието казаха, че имат предвид нотите, обажданията и исканията ни, но щели да ни уведомят, каза Олшевски. Той предположи, че вероятно утре програмата на заместник-министъра ще бъде наситена.

Днешното свиждане се проведе, след като по-рано доктор Здравко Георгиев алармира, че той и роднините на българските медици не са били допуснати в затвора "Джудейда" за среща с осъдените българки.
Това е поредният студен душ, с който ни обляха, без никакво обяснение защо не ни пускат, каза доктор Георгиев, цитиран от БНР.

Ние не успяхме да влезем, стоим пред вратите на затвора и ще си тръгваме. Не ни дадоха обяснения, защо не ни пускат. Казаха, че днес няма да има свиждане и това е", посочи още той.

В 16.00 часа от Националния исторически музей в София потегли протестно шествие срещу несправедливите присъди на българските медицински сестри, организирано от автоклубове.
Коли и мотоциклети с трикольор и надписи „Свобода за българските медици в Либия" тръгнаха към либийското посолство.

Георгиев обясни, че повече от час са чакали пред вратите на затвора. Все още не са им казали кога ще могат да посетят сестрите в затвора.

От почти всички инстанции, към които са се обърнали от българското посолство, става ясно, че няма да стане свиждането.

Важното е, че не ни пускат. Важното е, че отново ни излъгаха. Още нищо не е направено като хората, каза още д-р Здравко Георгиев.

Припомняме, обещанието към роднините на сестрите ни беше вски ден от престоя си в Либия да имат свиждания в затвора "Джудейда".
Незнайно защо обаче те бяха редуцурани и беше обещано близките да се срещат със сестрите ни през ден.

Сега за пореден път се оказа, че либийските власти лъжат, тъй като отново възперпятстваха посещенията в затвора "Джудейда".

Междувременно министърът на външните работи Ивайло Калфин посочи , че няма нота от страна на Либия, в която да се говори за размяна на сестрите ни с осъдения за атентата над Локърби.