Жандармерия затваря старозагорското село Паничерево. Това стана след като 58-годишен мъж от Паничерево с положителна проба за COVID-19 избяга от болницата в Стара Загора, съобщиха от здравното министерство.

Мерките започват да действат от 00:00 часа на 15 април 2020 г. в срок от 14 дни.

Целта на мерките е да се спрат разпространението на COVID-19. Вече са изградени КПП-та от четирите страни на селото. От 11 до 14 април в Паничерево са установени 5 болни, 9 души са под карантина

Заразен с коронавирус избяга с такси от болницата в Стара Загора

Заразен с коронавирус избяга с такси от болницата в Стара Загора

Полицията го открила в дома му

58-годишният беглец от болницата се е прибрал с такси до селото, в което живее. Служителите на реда са го открили в дома му почти веднага след подадения от болницата сигнал, че е избягал.

Утре, 15 април, предстои здравните власти да отидат на място, за да тестват контактните с беглеца лица. "На 18 април се завръщат 50 души от Англия, които вече са със закупени билети", съобщи Атанас Граматиков, кмет на селото пред пред bTV.

Ето и текста на заповедта на министър Кирил Ананиев:

  1. Забранявам влизането и излизането от с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора на всички лица, пребиваващи на територията на населеното място.
  2. Лицата с постоянен или настоящ адрес в с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, които се намират извън населеното място, могат да се приберат по домовете си в срок до 20.00 часа на 15.04.2020 г.
  3. Изключение от забраната по т. 1 се допуска само по отношение на служители на регионалните здравни инспекции, служители на органите на Министерство на вътрешните работи и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ или други лечебни заведения, фармацевти и помощник-фармацевти.
  4. Лицата по т. 1 и 2 се считат за поставени под карантина с настоящата заповед за срок от 14 дни. Същите не могат да напускат домовете си, освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, услуги на банки или при необходимост от медицинска помощ.
  5. Лицата по т. 1 и 2, които се нуждаят от медицинска помощ се свързват по телефона с общопрактикуващия си лекар или ако нямат такъв с Регионална здравна инспекция- Стара Загора, от където ще получат указания според случая.
  6. Дейност на територията на с. Паничерево, община Гурково, област Стара Загора, могат да осъществяват само лечебните заведения и магазините за хранителни стоки при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.
  7. Влизането и излизането на автомобили, обслужващи жизнено важни дейности като водоснабдяване, електроснабдяване, снабдяване на хранителните магазини, лечебните заведения, както и оператори на електронна съобщителна мрежа, се допуска само през специално създадените пропускателни пунктове и след разрешение от органите на държавния здравен контрол и областната дирекция на Министерство на вътрешните работи.

Тези мерки са в сила до изричната им отмяна или промяна.

Движението по път II-55 Нова Загора - Гурково в участъка Асеновец - Гурково при с. Паничерево се ограничава за всички превозни средства в двете посоки поради въвеждане на противоепидемични мерки за с. Паничерево, област Стара Загора.

Забраната не важи за автомобилите, доставящи хранителни продукти, лекарства, както и за тези със специален режим на движение - пожарна, полиция и т.н.

Това съобщиха от АПИ.