Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов бе награден с грамота за изключителен принос и сътрудничество в областта на Регионалната сигурност. Отличието му бе връчено от професор д.н. Климент Найденов - декан на Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщават от МВР.

Днес, когато отбелязваме Деня на Европа, ние не само празнуваме мира и единството, които Европейският съюз символизира, но и подчертаваме нашата ангажираност към обезпечаването на сигурността в региона, изтъкна Стоянов. По думите му сътрудничеството между МВР и СУ е показало колко е важно да се интегрират академичните знания и практическият опит в областта на сигурността.

По думите му международните конфликти от последните години и свързаните с тях мигрантски кризи са повишили нивото на заплаха от тероризъм в отделни региони. Стоянов посочи, че е от огромно значение за МВР да разполага с добре подготвени и висококвалифицирани специалисти, които да проектират, внедряват и поддържат системите за сигурност.

"Затова, с тази съвместна инициатива със Софийския университет, ние имаме за цел да осигурим на студентите и на младите хора в страната не само познания, но и практически опит в тези изключително актуални области от нашето ежедневие. От друга страна, студентите ще имат възможност да се запознаят от близо с работата на нашата институция, с възможностите за професионално развитие, като по този начин разчитаме да задържим повече млади специалисти тук в страната ни", каза още министър Стоянов.

Проф. Найденов от своя страна заяви, че през изминалата година в СУ са били акредитирани няколко магистърски програми с изключителна важност в сферата на Регионалната сигурност. Това са специалностите Геопространствено разузнаване и анализи, Комуникационни технологии в сигурността и Гео-информационни технологии при управлението на кризи", поясни той.

"Съвместно с екипа на МВР сме фокусирани върху това да реализираме обмен на опит между експертите на министерството и наши преподаватели, както и да проведем стажове за нашите студенти от тези магистърски програми, с което да осигурим възможност на младите хора да придобият практически опит в реална среда", допълни Найденов.

Криза с мигрантите няма, МВР внимава за бандички от непълнолетни

Криза с мигрантите няма, МВР внимава за бандички от непълнолетни

Корнелия Нинова призова българските граждани да не вярват на Калин Стоянов