Състав на Варненски апелативен съд реши, че Петър Стоянов - Сумиста и Петър Атмаджов остават в шуменския арест.

Двамата са обвинени в помагачество при убийствата на търновския адвокат Петър Лупов, шуменския бизнесмен Румен Рачев, както и за участието си в организирана престъпна група.

Сумиста се разследва и за помагачество и подбудителство за убийството на Борислав Георгиев в София, подготвяно от март до началото на април 2008 година заедно с Васил Костов, Янко Попов, Георги Георгиев и Райчо Стойнев.

Стоянов не пожела да се изправи пред Варненския апелативен съд, а неговите интереси бяха защитавани от тримата му адвокати.

Въззивната апелативна инстанция потвърди изцяло изводите на Шуменския окръжен съд за определяне на най-тежката мярка за процесуална принуда. Сред мотивите за днешното решение са, че обвиненията, повдигнати срещу Атмаджов и Стоянов са за изключително тежки престъпления. За тях аконът предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор, или доживотен, без право на замяна.

Съдът счете, че ако те са на свобода, могат да извършат друго престъпление или да се укрият.

Според Варненския съд събраните в хода на разследването многобройни гласни свидетелства, материали, секретни справки, които изясняват позиционирането на СИМ картите, ползвани от групата, СРС, ДНК - експертизи и други, по категоричен начин обосновават предположението, че Стоянов и Атмаджов са автори на престъпните деяния, за които се разследват.

Защитата на Петър Стоянов и днес оспори компетентността на органа, повдигнал обвинението спрямо него. Апелативният съд остави без коментар това твърдение и уточни, че това са правомощия на държавното обвинение. Без уважение беше оставено и молбата на адвокатите на Сумиста да бъде назначена нова съдебно-медицинска експертиза, която да установи дали здравето на Стоянов позволява пребиваването му в арест.

Защитата припомни, че само за 12 дни Стоянов е викал 28 пъти Спешна помощ в Следствения арест в Шумен. По този повод представителят на Апелативна прокуратура уточни, че всеки път лекарите не са намирали основание да отведат бившия спортист в болницата.

Днес съдът се позова на заключението на съдебно-медицинска експертиза, изготвена на 29 септември, според която Петър Стоянов може да пребивава в следствения арест и да се лекува там медикаментозно.

Определенията на Варненски апелативен съд са окончателни и не подлежат на обжалване.