Расте броят на заболелите от хепатит А в Стара Загора. Болните в града вече се настаняват в други отделения на общинското здравно заведение.

Притеснението на лекарите е, че ако броят на заболелите не намалее, скоро няма да има места за тяхното приемане, съобщи БНТ.

Проблем е и фактът, че специалистите в инфекциозното отделение са 5-6 човека и работят без почивка от Нова година. Въпреки настояването на лекарите, от РИОКОЗ не искат да обявят епидемия в града. От инспекцията се аргументират с това, че все още не е открит източникът на заразата.

Междувременно започнаха проверки на учебните заведения в града за спазване на правилата за хигиена, дезинфекциозния режим, състоянието на санитарните възли. Взети са проби за изследване и на питейната вода.

Инспкекции започват в комплекса "Марица - Изток". Според статистиката на РИОКОЗ 12%  от всички заразени работят в рудниците и електроцентралите в комплекса.

Общо 73% от заразените с хепатит са мъже на възраст от 20 до 40 години.

И в Пловдив, където също беше отчетена повишена заболеваемост от хепатит А, се извършват проверки за спазване на хигиената в заведенията за обществено хранене. През последните 5 дни там са регистрирани 22-ма заболели.

Не е ясна причината за плъзналата зараза от хепатит в Старозагорско.

Това заяви здравният министър Стефан Константинов след днешното заседание на кабинета.

Това е малко детективска работа, коментира той. Според него обаче ситуацията е под контрол, въпреки че и самият той призна, че е повишена заболеваемостта от хепатит в Стара Загора.

Малко повече се драматизира въпросът, смята още министър Стефан Константинов.

Той посочи, че въпреки че са много заболелите, не е задължително всички да се хоспитализират. По данни на министъра заболелите от хепатит в Стара Загора са 142-ма, 40 са заразените в Казанлък, 16 в Чирпан и 8 в Гълъбово.