Свързват Българския търговски регистър с регистрите на държавите-членки на ЕС. Това ще стане факт след финализирането на проекта "Надграждане на Търговския регистър за интеграция с платформата за обмен на данни между Търговските регистри в ЕС, вграждане на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, интеграция с имотния регистър, единна входна точка и прехвърляне на централния регистър на особените залози".

По-рано през деня проектът бе представен от замeстник-министъра на правосъдието Десислава Ахладова и изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, съобщиха от МП.

Агенция по вписванията е бенефициент по проекта за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ

С изграждането на електронен Централен регистър за особените залози (ЦРОЗ) към Агенция по вписванията ще бъдат предоставени на потребителите нови електронни услуги, данните в регистъра ще бъдат публично достъпни, като съществуващите до момента ще бъдат пренесени към новоизградения ЦРОЗ.

Специална платформа ще реализира свързаността на Търговския регистър с регистрите на държавите-членки. С нея ще се гарантира трансграничния обмен на данни.

Информацията, която ще бъде предавана, се отнася до започването или прекратяването на производства по ликвидация, несъстоятелност и заличаване на дружества от регистрите.

В рамките на проекта е предвидено да бъдат реализирани и интеграции към Имотния регистър, както и значителен брой други системи за изпълнение на основните принципи на Закона за електронното управление.

Успешното изпълнение на проекта ще подобри административното обслужване на гражданите и бизнеса с увеличаване броя на услугите, предоставяни по електронен път.